Infofinanciar > Esential > Statistica zilei: Exporturile de produse high-tech din Europa au crescut cu doar 5% anual în ultimii 10 ani
Esential

Statistica zilei: Exporturile de produse high-tech din Europa au crescut cu doar 5% anual în ultimii 10 ani

Comerțul și produsele high-tech, sursă foto Eurostat
Comerțul și produsele high-tech, sursă foto Eurostat

Una dintre principalele probleme ale Uniunii Europene la capitolul inovație și tehnologie constă în lipsa de produse high-tech proprii prezente la nivel mondial. Printre jucătorii globali care investesc cel mai mult în inovație ne aflăm și noi, însă statele din bloc au reușit cu greu, în ultimii 10 ani, să iasă pe piața internațională cu un nou produs high-tech de larg consum.

În 2021, conform datelor publicate de Eurostat, Uniunea Europeană a important cele mai mari cantități de produse high-tech din China, respectiv 38%. Lista continuă cu Statele Unite ale Americii (19% din importurile high-tech), Elveția 8%, Marea Britanie, Taiwan, Vietnam și Malaezia, cu 4%.

Cele mai comune produse high-tech importante din China au fost electronicele folosite în industria telecomunicațiilor, de la telefoane la echipamente pentru infrastructura 5G. Din Statele Unite ale Americii și din Elveția am importat produse high-tech folosite în industria aerospațială și în cea farmaceutică, spun datele Comisiei Europene.

Comerțul high-tech a crescut cu 5%

Între 2011 și 2021, importurile extra-europene și exporturile de produse high-tech au crescut înregistrând valori similare, de 5% anual. Statele în care produsele europene ajung cu precădere, mai ales din zona high-tech, sunt SUA (25%), China (12%), Marea Britanie (10%), Elveția (6%) și Japonia (4%).

Produsele high-tech se împart în 9 subcategorii, conform normelor metodologice europene: produse aerospațiale, industria militară, chimică, computere și mașinării de birou, echipamente electrice, industria telecomunicațiilor, mașinării non-electrice, industria farmaceutică.

Cel mai mare deficit în balanța comercială a Uniunii Europene este în comerțul bilateral cu China la capitolul produse electronice. În 2010 China exporta produse high-tech în valoare de 81 miliarde de euro în Uniunea Europeană, iar în 2020 a exportat de 125 miliarde euro. Vietnamul a avut o creștere medie anuală de 33% a exporturilor de produse high-tech în UE în ultimii 10 ani.  Totodată, un aspect foarte important ține de faptul că în 2020 China a depășit ca valoare a bunurilor exportate în Uniunea Europeană Statele Unite ale Americii: 709 miliarde de dolari față de 671 miliarde.

Exporturile industriei high-tech europene s-au majorat considerabil, crescând de la 235 miliarde de euro în 2010 la 311 miliarde în 2020, însă există doar doi mari jucătători europeni în această industrie: Germania și Franța. Germania a avut o cifră de afaceri a sectorului high-tech de 205 miliarde de euro în 2018, în timp ce Franța a avut 177 miliarde. În acest timp, piața de electronice europeană este dominată de China, cel mai mare producător la nivel mondial.