Infofinanciar > Lumea la zi > Câte mașini electrice se mai pot construi fără resursele din Rusia?
Lumea la zi

Câte mașini electrice se mai pot construi fără resursele din Rusia?

Masini electrice sursa foto Namstare.ro
Masini electrice sursa foto: Namstare.ro

La nivel global, în 2023, se pot construi 14 milioane de mașini electrice cu materii prime, fără resurse provenite din Rusia, conform unui studiu realizat de European Federation for Transport and Environment. 

În studiul bazat pe datele Bloomberg NEF referitor la volumele maxime globale de nichel și litiu pentru bateriile vehiculelor electrice, T&E a prezentat că în 2025 ele vor fi suficiente pentru producția a 21 de milioane  de automobile electrice pe întreaga planetă. 

Rezerve uriașe de litiu și nichel

Organizația a făcut cerere către guvernele europene pentru a facilita accesul la resurse precum litiu sau nichel. Un caz concludent ar fi Germania care deține rezerve uriașe de litiu, în zona Rinului. Potrivit estimărilor, rezervele sunt suficiente pentru construirea a 400 de milioane de automobile electrice. De asemenea, în statele democratice sunt extrase cele mai mari cantități de materii prime. 

Războiul din Ucraina a arătat că trebuie să renunțăm la petrol. Cea mai bună cale pentru a face asta este trecerea la vehicule electrice. În ciuda a ceea ce spun unii oameni nu există un deficit de litiu și nichel în scoarța terestră”, a declarat Julia Poliscanova, director senior al European Federation for Transport and Environment.

”În timp ce China şi SUA îşi îmbunătăţesc politicile pentru a-şi asigura aprovizionarea cu metale esenţiale, liderii europeni caută mai mult petrol pe glob. Acum este momentul să ne concentrăm pe aprovizionarea cu materii prime durabile de care are nevoie continentul pentru independenţa noastră energetică şi pentru un viitor verde”, a continuat aceasta.

Materii prime există, nu și specialiști

Aceste materii pentru construirea mașinilor electrice există, însă extragerea lor în condiții ecologice și de siguranță este extrem de dificilă. În Germania, populația nu este de acord cu exploatarea resurselor de litiu, chiar dacă firma care trebuie să realizeze acest lucru a declarat că nu va distruge mediul înconjurător. 

Cantități enorme de minerale și metale necesare pentru construirea bateriilor mașinilor electrice se găsesc și în adâncuri, pe fundul mărilor și oceanelor. 

Organizația Greenpeace susține că dacă se va realiza extracția materiilor prime, vor fi distruse ecosisteme sensibile și unice, afectând chiar lanțul trofic din ocean. 

„Să trimiți mașini gigantice de minare, gândite să zdrobească fundul mării, este o idee foarte proastă”, a susținut organizația într-un mesaj publicat. 

Vânzările globale de mașini electrice s-au dublat la 4,2 milioane în 2021, de la mai puțin de 2 milioane în anul 2020. Firma LMC de consultanță auto a estimat că vânzările de autovehicule electrice vor ajunge la 9 milioane în 2023 și 14,2 milioane în 2025. 

Ce este Greenpeace?

Greenpeace este o organizație non-guvernamentală de mediu cu reprezentare în peste 55 de țări și coordonată la nivel mondial din Amsterdam, Olanda. Greenpeace se descrie în rapoartele sale anuale ca o „rețea independentă de campanie care folosește confruntări creative, non-violente, pentru a expune probleme de mediu globale și pentru a forța soluții care sunt esențiale pentru un viitor verde și pașnic”.