Esential

EXCLUSIV! Un colonel SRI vorbește despre negocierile dintre Rusia și Ucraina. „Vor urma 100 de ani de războaie”

sursa foto: evz play
sursa foto: evz play

Prezent în platoul podcastul EVZ Play alături de jurnaliștii Dan Andronic și Robert Turcescu, Tudor Păcuraru, colonel (r) SRI, a explicat, printre altele, modul în care ar trebui purtate negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina.

Nimeni nu va ieși învingător din acest război

Despre modul în care se poate încheia conflictul, Tudor Păcuraru a spus că „Situația cere o soluție politică, nu militară.  Nu vom avea un conflict înghețat pentru că ucrainenii nu vor să-l înghele, rușii își dau seama în mod pertinent că ucrainenii pregătesc o lovitură  ca să ajungă la Marea de Azov, să le taie frontul în două. Au instituit controale la trecerea Mării de Azov fiindcă le e frică că ucrainenii detonează o navă cu îngrășământ exact sub podul de la Kerci, și cu asta s-a terminat și cu Zaporojie și cu Crimeea. Pentru rușii situația este foarte subțire, cere o soluție politică.”, a spus el.

Potrivit fostului colonel SRI, conflictul dintre Rusia și Ucraina nu va avea un învingător, nici una dintre părți nu se va bucura de o victorie absolută, războiul se va încheia printr-un compromis. „Nu există soluție de win-win (n.r. situație în care fiecare parte câștigă ceva), este o soluție de pierderi limitate ale ambelor părți. Această soluție v-a menține tensiunile și ura, adică interesele complexului militaro- industrial.”, a mai spus Tudor Păcuraru.

Ce se va întâmpla cu teritoriile disputate

În viziunea lui , singura soluție la care se mai poate apela astăzi este cea a negocierii politice „Putin trebuia să găsească o soluție politică la acest război încă de acum două luni. Eu nu cred că Putin și-a imaginat vreodată că va ajunge în situația aceasta. Asta arată o gândire lipsită de flexibilitate, arată și faptul că este înconjurat de oameni incapabili.”, a mai spus Tudor Păcuraru în cadrul podcastului.

Cât despre statul politico-juridic al teritoriilor disputate , Păcuraru a susținut că  „Acele teritorii care nu pot fi stăpânite nici de o parte nici de cealaltă  vor trebui abandonate. Spre exemplu în Donbas ar fi trebuit să aiba loc cu anii în urma un plebiscit sub control internațional, nu unul controlat de autonomiști. Toate mizele etnice au fost tulburate, populația a fost deportată. Va fi o negociere dificilă și eu cred ca aceasta dușmănie dintre ucraineni și ruși va persista încă mulți ani de acum încolo. ”, a avertizat el.

În încheiere, Tudor Păcuraru a reiterat imperiozitatea unei căi de mijloc „Va trebui să se găsească o compensație valabilă pentru ambele părți”.