Info

Cod portocaliu de caniculă! Riscul de apariție a unui AVC este extrem de crescut

canicula
Credit imagine: Evz.ro

Pe lângă disconfortul pe care îl crează, canicula poate aduce riscuri suplimentare care privesc direct sănătatea cetățenilor. Spre exemplu, temperaturile ridicate pot crește riscul apariției unui accident vascular cerebral (AVC).

Potrivit specialiștilor, cel mai des tip de accident vascular cerebral datorat în urma expunerii la soare și la temperaturi ridicate este cel hemoragic. Mai exact, canicula favorizează creșterea tensiunii, lucru ce crește riscul ruperii unui vas de sânge din creier care să cauzeze hemoragia înâuntrul cutiei craniene.

Drept urmare, se recomandă persoanelor care se cunosc cu probleme cardiace să evite să iasă din casă în următoarea perioadă, deoarece a fost emis un cod portocaliu de caniculă pentru următoarele trei zile.

Potrivit ANM, judeţele ce se vor afla sub Cod portocaliu sunt: Timiş, Arad, Bihor, Cluj, Sălaj, Mureş, Bistriţa – Năsăud, Maramureş şi Satu Mare.

În restul ţării, în intervalul menţionat, valul de căldură se va extinde şi se va intensifica în toate regiunile. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 33 şi 37 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie şi de podiş, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Vremea va fi caniculară şi la Bucureşti în zilele următoare iar disconfortul termic ridicat. Indicele temperatură umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Vor fi temperaturi maxime de 34-36 de grade şi minime de 18-21 de grade.

Cat de mult creste riscul de AVC in zilele caniculare

“Vasodilatatia produsa de caldura poate contribui la ruperea unu vas de sange din creier cu aparitia hemoragiei. De aceea se recomanda persoanelor in varsta sau hipertensive sa evite expunerea la soare in zilele caniculare ale verii sau daca trebuie sa iasa din casa, sa umble cu capul acoperit cu o palarie si sa se hidrateze suficient”, spune conf. univ. dr. Adrian Bighea –presedintele Societatati Romane de Reabilitare Medicala.

Pana acum, zeci de persoane din toata tara au avut de suferit din cauza caldurii. Un barbat de la Galati a facut AVC pe strada, asa ca medicii ne sfatuiesc sa ne luam toate masurile de protectie, mai ales daca n-avem incotro si trebuie sa iesim afara.

“Se stie ca multi dintre pacientii care au factori de risc pentru AVC iau anticoagulante. Ajustarea dozei de anticoagulant in functie de INR trebuie sa fie cu atat mai stricta in perioadele caniculare. Nu trebuie sa uitam ca multi oameni care au factori de risc pentru AVC sunt persoane active, carora activitatea profesionala le impune expunerea prelungita la soarele verii. Riscul este evident mai mare la acestia pentru ca activitatea profesionala poate presupune de exemplu si efort fizic, care creste tensiunea arteriala, crescand astfel si riscul de AVC hemoragic”, a mai precizat presedintele Societatati Romane de Reabilitare Medicala intr-un interviu pentru www.postavc.ro.