Lumea la zi

Caniculă extremă în vestul Europei! Incendii de pădure și apă raționalizată. Când ajunge valul în România

canicula-sursa-foto-unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

Franța, Italia și Spania s-au lovit în ultimele zile cu un val de caniculă extremă care a dus la incendii de vegetație, măsuri de raționalizare a apei potabile sau furtuni puternice care s-au lăsat cu victime umane. Conform meteorologilor un astfel de val de căldură va lovi țara noastră, alături de Bulgaria și Grecia în cursul săptămânii viitoare.

În sud vestul Franței, la Biarritz a fost atins maximul absolut al temperaturii în cursul zilei de sâmbătă, când s-au înregistrat 42.9 grade celsius. În Franţa, peste 45 de milioane de persoane au fost vizate, sâmbătă, de codurile roşu sau portocaliu de caniculă.

Caniculei i-au succedat furtunile puternice, conform Hotnews, agenţia Meteo France a pus capăt alertei roşii de caniculă, iar zone extinse din ţară se află sub avertizare de furtuni puternice, inclusiv vânt, ploaie sau grindină.

Temperaturile au scăzut rapid cu câteva grade, mai puțin în regiunea sud est, zonă spre care a migrat valul de caniculă. De exemplu, în același Biarritz, în doar 15 minute temperatura a coborât la 28 de grade celsius.

Canicula ajunge și în România pe parcursul săptămânii următoare

În regiunile Lombardia și Piemonte din nordul Italiei, autoritățile au luat decizia de a raționaliza apa potabilă pentru a evita o secetă extremă. Știripesurse.ro scrie că  în localitatea Tradate din provincia Varese este interzisă udarea grădinilor și a livezilor, spălarea mașinilor și umplerea cu apă a piscinelor. Măsuri similare ar putea fi aplicate de săptămâna viitoare și în alte localități din regiunea Lombardia, afectată puternic de secetă. Ordonanța semnată de primarul din Tradate urmărește limitarea risipei de apă potabilă și prevede amenzi cuprinse între 25 și 500 de euro pentru cei care nu respectă regulile.

În Spania au izbucnit mai multe incendii de vegetație după ce în mai multe zone din nord și nord est s-au înregistrat temperaturi de peste 40 de grade celsius. Cel mai important dintre aceste incendii forestiere a fost scăpat de sub control sâmbătă după-amiază în Sierra de la Culebra, un lanţ muntos din regiunea Castilia şi Leon, lângă graniţa cu Portugalia, țară care este de asemenea puternic afectată.

„Este posibil ca începând de săptămâna viitoare să înregistrăm în România primele zile cu temperaturi care să atingă și să depășească 35 de grade, ceea ce înseamnă că vom avea caniculă. Temperaturile vor depăși 35 de grade începând din partea de vest a țării, deci în Câmpia Română, după care și în zonele sudice este posibil ca spre finalul săptămânii, până în 27 iunie, să consemnăm valori de până la 37-38 de grade Celsius. Dacă se va impune, pentru anumite zone, în funcție de atingerea recordurilor climatice, luăm în considerare emiterea – și nu trebuie să excludem niciodată această posibilitate – de coduri pentru caniculă”, a declarat sâmbătă la Digi24 Elena Mateescu, directorul ANM.