Infofinanciar > Info > Cod galben și portocaliu în România! Risc de viituri în mai multe zone ale țării
Info

Cod galben și portocaliu în România! Risc de viituri în mai multe zone ale țării

Precipitații, Sursă foto: ecopresa.md
Sursă foto: ecopresa.md

Hidrologii au adus la actualitate avertizările de Cod galben şi Cod portocaliu, potrivit cărora, până duminică în partea de mijloc a zilei, există riscul unor produceri de viituri cu efect de inundații la nivel local, pe râuri din multiple județe.

Conform declarațiilor Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), luând în considerare situaţia hidrometeorologică din prezent şi prognoza meteorologică pentru următoarele două zile, specialiştii au refăcut avertizarea hidrologică pentru a fi actuală, potrivit news.ro.

Când se implementează codul

De aceea, începând de vineri de la ora 18.00, până sâmbătă, la ora 24.00, se mentine Codul Portocaliu pentru râuri din bazinele hidrografice cum ar fi: Crişul Alb (judeţele: Hunedoara şi Arad), Bega (judeţul Timiş), Timiş, Pogăniş, Bârzava (judeţele: Caraş-Severin şi Timiş), Caraş şi Nera (judeţul Caraş-Severin)

În plus, Codul Galben are parte de o prelungire până duminică, la ora 14:00, şi este valabil și pentru anumite sectoare de râuri din bazinele hidroghrafice: Tisa, intrarea în ţară, Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Dunăre, afluenţii mici aferenţi sectorului amonte Ac. Porţile de Fier I, Jiu, Olt şi Bistriţa (afluent al râului Siret).

„Există posibilitatea depăşirii cotelor de apărare, ca urmare a scurgerilor importante pe versanţi, torenţi şi pâraie. În acest context, pot fi generate viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate”, au declarat hidrologii.

Soluțiile autorităților

Autoritățile din Alba au luat hotărârea de a scădea nivelul apei din barajul Mihoiești cu mai mult de un metru, în scopul atenuării viiturii ce este prognozată pe bazinul superior al râului Argeș.

Reprezentanții Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Alba au declarat că în data de 8 martie, la ora 14.40, s-a decis deschiderea golirii de fund a barajului Mihoiești cu încă 50 cm (totalul deschiderii fiind de 70 cm), pentru a se realiza o pregolire controlată de la nivelul de 575.08 mdMN până la nivelul de 574 mdMN în baraj.

Decizia a fost luată în urma avertizării hidrologice de Cod Portocaliu pentru bazinul superior al râului Arieș.

În urma ploilor care au avut loc în ultimele zile, a fost provocată o alunecare de teren din cauza căreia DN75 a fost blocat, miercuri seara în data de opt martie, în zona localității Valea Lupșii.

Următoarea zi, Joi, 9 martie, angajații Secției de Drumuri Naționale (SDN) din Alba au intervenit pentru eliberarea carosabilului. În zona kilometrului 96, circulația rutieră a fost oprită preț de o perioadă scurtă de timp , după ce mai mulți copaci s-au prăbușit pe drum.

Mai mult de atât, circulația rutieră a fost închisă provizoriu pe DN 75 Câmpeni, Baia de Arieș, în localitatea Valea Lupșii, din cauza alunecărilor de pietre de pe versanți.