Infofinanciar > Info > Fermierii români sunt nemulțumiți de valul de exporturi de cereale din Ucraina! Prețul grâului românesc a scăzut drastic
Info

Fermierii români sunt nemulțumiți de valul de exporturi de cereale din Ucraina! Prețul grâului românesc a scăzut drastic

cereale Sursa foto Jurnalul
Sursa foto Jurnalul

Fermierii români se plâng se faptul că exporturile mari de cereale din Ucraina au cauzat probleme în vânzarea propriilor produse. Aceștia regretă că nu au comercializat cerealele la momentul recoltării, deoarece acum, după valul de exporturi din Ucraina, prețul la grâu și la porumb a scăzut cu 30% față de cel din perioada adunării acestora de către fermierii din România.

Mulți fermieri sunt nemulțumiți de faptul că exporturile de cereale din Ucraina, care au fost într-un număr extrem de mare, le-a îngreunat accesul la infrastructură. Așadar, cu toate că fermierii se așteptau ca prețul cerealelor să crească necontenit după momentul recoltării, coridorul de export pentru mărfurile ucrainene și presiunea financiară au tras prețurile la grâu și la porumb în jos.

Grâul se vinde acum cu 40 de bani mai puțin pe preț la kilogram

Spre exemplu, în portul Constanța, în luna iulie 2022, grâul se vindea cu 1,7 lei pe kg, iar acum prețul acestuia este de 1,3 lei pe kg. De asemenea, porumbul este undeva la 1,2-1,3 lei pe kg. „Portul a fost atât de aglomerat, deoarece venea și marfă din Ucraina, încât nici noi, din Constanța, n-am putut descărca. Eu sunt situat la cinci kilometri de cea mai apropiată dană de încărcare de cereale și n-am reușit să duc mai mult de 30% din marfă”, a declarat un fermier din județul Constanța.

“Prețurile comodităților au fost superbune la momentul recoltării, dar fermierii au adoptat o strategie care nu era, neapărat, rezultată din analiza anului în curs, ci datorată unui istoric al lor de a se feri să vândă la capul locului sau la recoltat”, a explicat Florin Constantin, CEO și fondator al AGXecutive, o firmă de consultanță și recrutare în agrobusiness, într-un interviu al Ziarului Financiar Live.

Acesta continuă: “Din păcate, anul trecut lucrurile au mers exact invers, pentru că am avut un coridor al tranzitului cerealelor din Ucraina extrem de activ în Marea Neagră, țară care încă vinde marfă din recolta din 2021”, a informat Florin Constantin.

Coridorul ucrainean de export din Marea Neagră distruge afacerile fermierilor români

Coridorul ucrainean pentru marfă s-a deschis în luna mai a anului trecut, iar din luna iulie, li s-a permis navelor care transportă cereale din porturile din Ucraina din Odesa să navigheze pe o cale unică din Marea Neagră. De aceea, portul Constanța s-a transformat într-o verigă importantă a exporturilor ucrainene. Oficialii porturilor au transmis că traficul de exporturi din Ucraina a avut un total de 11,8 milioane de tone, 70% dintre acestea reprezentând cereale. Astfel, numărul de mărfuri înregistrate în portul Constanța a înregistrat 75,5 milioane de tone în 2022, un nivel record.

Scăderea prețurilor de vânzare ale cerealelor ucrainene au cauzat reducerea de preț a mărfurilor românești

Fermierii ucraineni au redus prețurile cerealelor, pentru a scăpa mai ușor de silozuri și pentru a putea depozita următoarea recoltă, spune Florin Constantin. “Știm că atunci când Rusia și Ucraina vorbesc pe această piață, România tace, deși suntem și noi la Marea Neagră. Însă, România are 10 milioane de hectare de teren agricol, față de 160 de milioane de hectare, cât însumează Rusia și Ucraina.

Vânzările Rusiei și Ucrainei au adus o foarte mare presiune asupra prețului și a scăzut semnificativ prețul de tranzacționare, iar acum asistăm la o depreciere a principalelor comunități agricole, iar în ultimele 6 luni scăderea a fost de 30%”, a transmis Florin Constantin, pentru Ziarul Financiar.

 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.