Infofinanciar > Lumea la zi > CNN: Probleme în paradis! Bali își pierde răbdarea cu rușii și ucrainenii care fug de război
Lumea la zi

CNN: Probleme în paradis! Bali își pierde răbdarea cu rușii și ucrainenii care fug de război

ucrainieni in bali sursa foto cnn
sursa foto cnn

Poate că nu ar trebui să fie o surpriză faptul că, de când președintele rus Vladimir Putin a lansat invazia ucrainei în februarie 2022, cea mai faimoasă insulă de vacanță din Indonezia a devenit din nou un magnet pentru mii de ruși și ucraineni care încearcă să scape de ororile războiului.

Aproximativ 58.000 de ruși au vizitat această idilă din Asia de Sud-Est în 2022, după redeschiderea post-Covid, iar alți 22.500 au ajuns doar în ianuarie 2023, potrivit guvernului indonezian, fiind al doilea cel mai mare grup de vizitatori după australieni. La numărul lor se adaugă cei peste 7.000 de ucraineni care au sosit în 2022 și aproximativ 2.500 în prima lună a acestui an.

Dar pentru cei care fug de violență, acum sunt probleme în paradis. Autoritățile balineze au cerut săptămâna aceasta încetarea politicii indoneziene privind vizele la sosire pentru cetățenii Rusiei și Ucrainei, invocând o serie de presupuse incidente care implică un comportament necorespunzător și diverse exemple de vizitatori care își depășesc vizele și lucrează ilegal ca coafori, ghizi turistici neautorizați și taximetriști. Măsura a fost întâmpinată cu consternare de mulți ucraineni de pe insulă, care spun că majoritatea incidentelor implică ruși și că aceștia sunt zădărnicit pe nedrept cu aceeași perie.

„Ori de câte ori primim rapoarte despre un străin care se comportă prost, este aproape întotdeauna rus”, a declarat pentru CNN un ofițer de poliție locală din orașul Kuta, refuzând să fie identificat din cauza sensibilităților legate de această problemă.

„Străinii vin în Bali, dar se comportă ca și cum ar fi mai presus de lege. Așa s-a întâmplat dintotdeauna și trebuie să se oprească în cele din urmă”, a spus el.

Turiștii cu un comportament prost pot fi un subiect sensibil în Bali, unde străinii de diferite naționalități fac în mod regulat titluri pentru comportament beat și inadecvat, nuditate publică și lipsă de respect față de site-urile sacre.

Bali, refugiul pentru cei care fug de război

Dar autoritățile balineze par gata să dea un exemplu rușilor și ucrainenilor pe fondul creșterii dezbaterii publice asupra percepțiilor asupra comportamentului lor.

„De ce aceste două țări? Pentru că sunt în război, așa că se înghesuie aici”, a declarat guvernatorul statului Bali, Wayan Koster, într-o conferință de presă susținută săptămâna aceasta.

Afluxul de ruși și ucraineni în Bali vine în ciuda faptului că Ucraina a interzis tuturor bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani să părăsească țara. Rusia nu are nicio interdicție generală oficială, dar a mobilizat 300.000 de rezerviști pentru a se alătura luptelor, determinând mulți tineri să fugă în străinătate, mai degrabă decât să fie recrutați.

CNN a contactat ambasada Rusiei din Indonezia și consulatul Ucrainei din Bali. Oficialii ambasadei ruse nu au răspuns imediat; Consulatul Onorific al Ucrainei la Bali a declarat că ucrainenii din țară erau în mare parte femei acolo din motive de unificare a familiei, mai degrabă decât din turism și că „nu au vrut să încalce regulile și reglementările”.

„Ne înțelegem cu toții”

În timp ce Bali a fost un favorit cu turiștii ruși chiar înainte de război, atracțiile sale au devenit doar mai atrăgătoare în urma invaziei lui Putin și a mobilizării ulterioare.

Și este departe de singurul refugiu din Asia de Sud-Est. Insula Phuket din sudul Thailandei, adesea lăudată ca fiind printre cele mai bune destinații de plajă din lume, a văzut un aflux brusc de sosiri rusești – dintre care mulți au investit în proprietăți pentru a se asigura că se pot bucura de sejururi pe termen lung. „Viața în Rusia este foarte diferită acum”, a declarat pentru CNN un fost bancher de investiții din Sankt Petersburg care a cumpărat un apartament în apropierea cartierului Orașului Vechi din Phuket. El a refuzat să-și dezvăluie identitatea de teama unor represalii din partea autorităților ruse.

„Nimeni nu vrea să rămână și să trăiască în mijlocul războiului”, a spus el. „Este stresant să ne gândim la posibilitatea de a ne întoarce în Rusia și de a fi pedepsit… (deci) este logic să investim într-un loc care costă mai puțin decât Moscova și este mai sigur.”

În Bali, o parte din atracție a fost de până la politica Indonezia, care permite cetățenilor din mai mult de 80 de țări – inclusiv, cel puțin pentru moment, Rusia și Ucraina – pentru a aplica pentru vize la sosire. Viza este valabilă timp de 30 de zile, dar poate fi prelungită o dată la un total de 60 de zile.

Asta ar putea fi o multime de timp pentru cei care planifică vacanțe de lungă durată, dar cei care doresc o ședere mai prelungită nu au voie să lucreze. Autoritățile indoneziene au declarat că mai mulți turiști ruși au fost deportați în ultimele luni pentru depășirea vizelor, printre care și un tânăr de 28 de ani din Moscova care a fost arestat și deportat după ce s-a constatat că lucrează ca fotograf.

Alții care au sosit în speranța de a-și găsi de lucru s-au întors de atunci acasă, riscând mânia Moscovei dacă sunt suspectați că au fugit din proiect.

Printre valul de ruși care au călătorit în Bali s-a numărat și Serghei Ovseikin, un artist stradal care a creat o pictură murală anti-război în mijlocul unui câmp de orez nedecorticat – o „pictură murală” care reflecta poziția sa față de recrutarea militară și război.

„Ca mulți alții forțați să părăsească țara noastră natală, am venit în Bali ca turist”, a spus Ovseikin.

„Rusia rămâne într-o situație politică dificilă. Sunt împotriva războaielor, indiferent unde au loc”, a spus el.

„O mulțime de oameni care nu au fost de acord cu războiul au zburat la Bali – ruși, ucraineni, belaruși și alții”, a adăugat el. „Ne înțelegem cu toții bine unii cu alții… și să înțeleagă că oamenii obișnuiți nu au început acest război”.”

„E frumos … nici un soldat rus”

Vestea despre posibila modificare a regulilor privind vizele i-a zguduit pe unii dintre ucrainenii de pe insulă, dintre care mulți și-au părăsit patria atunci când a izbucnit războiul și au trăit din economii de atunci, plecând și reintrănd la fiecare 60 de zile pentru a evita nerespectarea regulilor.

„Bali este un loc bun”, a spus un ucrainean pe nume Dmytro. „Este frumos, vremea este mare și este un loc sigur pentru ucraineni – pot exista grupuri mari de ruși, dar nu există soldați ruși.”

Ucrainenii de pe insulă erau o comunitate strâns unită, care se ținea în mare parte departe de ruși și au fost surprinși de posibila mutare, a adăugat el.

„Ucrainenii respectă legea și cultura balineză. Facem multe pentru comunitățile noastre locale și nu reprezintă niciun risc pentru oamenii din Bali”, a spus Dmytro. „Mulți înapoi în Ucraina au întrebări despre Bali și-ar plăcea, de asemenea, să vină.”

„Este foarte trist că ucrainenii sunt puși în aceeași (categorie) cu rușii. Rușii sunt al doilea cel mai mare grup turistic din Bali și dacă citiți știrile, veți vedea cât de des sunt rușii care încalcă legile locale și nu respectă cultura și tradițiile balineze”, a adăugat el.