Lumea la zi

CNN: Obsesia lui Trump este foarte rea. Republicanii din Senat au probleme după rezultatele slabe din alegeri

Donald Trump
sursa foto dreamstime

Donald Trump se confruntă cu o avalanșă de critici la Capitoliu, în condițiile în care furia republicanilor crește din cauza eșecului lor de a recâștiga Senatul, iar liderii republicani sunt în dezacord cu privire la strategia lor, în condițiile în care fostul președinte își menține încă o poziție dominantă în partid.

Socotelile GOP vin în urma faptului că partidul a lăsat pe masă un alt loc critic în Senat – Georgia – și a văzut cum democrații și-au extins majoritatea la 51-49.

La câteva ore după ce candidatul ales de Donald Trump, Herschel Walker, a eșuat să culeagă un loc democrat, a început în mod serios jocul de învinuiri – în mare parte îndreptat către fostul președinte. Mulți au susținut că establishmentul partidului trebuie să ia o mână mai grea în ciclul electoral din 2024 și să elimine republicanii neeligibili, chiar dacă sunt susținuți de Trump. Alții au spus că GOP trebuie să adopte votul anticipat și să respingă în totalitate demagogia lui Trump privind votul prin corespondență, ceva care a contribuit la alimentarea victoriilor democrate.

Iar unii republicani de top au spus că refuzul partidului de a-l respinge pe Trump ca purtător al standardului lor – combinat cu negaționismul alegerilor din 2020, care este în centrul platformei sale – i-a făcut în cele din urmă să piardă și îi va costa din nou în ciclurile viitoare.

„Este doar încă un punct de date într-un corp copleșitor de date că obsesia lui Trump este foarte rea pentru republicani, dar republicanii normali se descurcă extrem de bine”, a declarat senatorul republican în retragere Pat Toomey din Pennsylvania, al cărui loc deschis a fost luat de un democrat, conform CNN.

Cercetarea de suflet a republicanilor vine într-un moment critic pentru Trump și pentru partid. Liderii republicani din Senat sunt nerăbdători să treacă peste anii Trump și să curteze candidați care au un apel mai moderat și mai generalist pentru alegătorii din suburbii care i-au părăsit din cauza disprețului lor față de fostul președinte.

Dar ei se confruntă cu o facțiune puternică și vocală aliniată lui Trump în cadrul partidului lor – în special în cadrul viitoarei majorități republicane din Camera Reprezentanților, unde un bloc de dreapta dură deține acum o influență majoră asupra liderului republican Kevin McCarthy și asupra urmăririi de către acesta a funcției de președinte, în timp ce susțin că partidul trebuie să se întoarcă la principiile sale conservatoare fundamentale.

Iar pentru Trump, înfrângerea din Georgia este cea mai recentă dintr-o listă tot mai mare de probleme politice care a provocat o nouă ruptură în cadrul partidului său și a ridicat mari semne de întrebare cu privire la viabilitatea sa ca și candidat la alegerile prezidențiale din 2024.

În urma cinei sale de la Mar-a-Lago cu antisemiți proeminenți și a apelului ulterior la „încetarea” Constituției SUA, mulți din Capitoliu văd în pierderea din Georgia – alături de eșecurile din Nevada, Arizona și Pennsylvania – ca fiind punctul final de ruptură între el și partidul său.

Chiar și un aliat de nădejde, senatorul Lindsey Graham din Carolina de Sud, a declarat că Trump trebuie să își convingă partidul că poate schimba lucrurile. „Cred că este într-o poziție bună pentru a obține nominalizarea, dar trebuie să le demonstreze oamenilor că poate câștiga”, a declarat Graham pentru CNN. „Și cu cât mai mulți oameni intră în cursă, cred că probabil cu atât mai bine, pentru că veți avea câteva puncte de comparație”.

Graham a adăugat: „Este încă foarte popular în partid. Oamenii îi apreciază președinția. Îi apreciază spiritul de luptător. Dar începe să existe un sentiment, poate câștiga?”.

Alții au fost mult mai sceptici

Senatorul John Thune din Dakota de Sud, republicanul nr. 2, a declarat că republicanii au încercat să concentreze alegerile parțiale din 2022 asupra președintelui Joe Biden și a politicilor democrate despre care au susținut că înrăutățesc inflația și intensifică problemele la granița dintre SUA și Mexic. Dar atunci când Trump a susținut candidații la sfârșitul sezonului de campanie, așa cum a făcut pentru candidații republicani la Senat Adam Laxalt în Nevada și Mehmet Oz în Pennsylvania, le-a oferit democraților muniție nouă pe traseu.

„Într-un an electoral în care ar fi trebuit să fie un referendum asupra actualei administrații și a politicilor sale, democrații au reușit, în multe cazuri, să îl transforme într-o alegere datorită prezenței lui Trump acolo”, a declarat Thune pentru CNN. „Așadar, a fost el un factor? Nu cred că există nicio îndoială în legătură cu asta”.

Thune și-a dus criticile mai departe

„O mulțime de candidați care au avut probleme în aceste alegeri au candidat pe ideea că alegerile din 2020 vor fi furate și nu cred că alegătorii independenți au fost de acord cu asta”, a spus Thune.

Nu toată lumea a fost de acord. „Când am vorbit cu alegătorii… ceea ce au vrut să știe este dacă voturile lor nu vor fi niciodată diluate”, a declarat senatorul Rick Scott, republican din Florida și președinte demisionar al Comitetului Național Republican Senatorial. „Cred că asta a fost cu adevărat important”.

Printre deciziile strategice aflate acum în discuție: Dacă să se angajeze mai puternic în sezonul primar din 2024 pentru a evita problemele din 2022. În următorul ciclu, republicanii au o hartă a Senatului mult mai favorabilă, cu democrații apărând 23 de locuri și republicanii apărând 11 locuri. Trei dintre aceste locuri democrate – Ohio, Montana și Virginia de Vest – se află în state pe care Trump le-a câștigat de două ori.

„Încă trebuie să vorbesc cu soția mea, dar vă vom anunța atunci când vom lua o decizie”, a declarat miercuri senatorul Jon Tester, un democrat din Montana, întrebat dacă va candida pentru a apăra locul pe care îl deține din 2007.

Dar potențialele primare republicane din statul său ar putea oferi o avanpremieră a modului în care republicanii vor gestiona ciocnirile din interiorul partidului în viitor. Unii doresc o mână mai grea pentru a elimina candidații pe care îi consideră neeligibili, un contrast față de ciclul din 2022, când Scott a ales să nu se implice în primare prin intermediul NRSC.

Noul președinte nou venit, senatorul republican Steve Daines din Montana, pare să aibă o viziune diferită. „În mod clar, doriți să vedeți candidați care pot câștiga alegerile generale și vom continua să lucrăm în acest sens”, a declarat Daines.

Unii spun că este nevoie disperată de o nouă abordare, iar alții dau vina pe strategiile candidaților

„Avem nevoie de candidați mai buni”, a declarat senatorul Roy Blunt, un republican din Missouri care se va retrage.

„Cred că lecția fundamentală este că este nevoie de un tip de campanie pentru a câștiga o campanie primară și este nevoie de un alt tip de campanie pentru a câștiga alegerile generale”, a declarat senatorul texan John Cornyn, membru al conducerii Partidului Republican. „Iar când încerci să conduci alegerile generale așa cum conduci alegerile primare, fără să apelezi la o bază mai largă a electoratului, atunci vei pierde”.

„Am văzut asta de nenumărate ori”, a adăugat el. Dar Scott a susținut că au avut „oameni de bună calitate” care au candidat în acest ciclu, în timp ce și-a apărat decizia de a nu se implica în alegerile primare.

„Ei bine, cred că trebuie să ne bazăm pe alegătorii din state”, a spus Scott. „Sunt statele lor. Am încredere în alegători”. Scott, care a intrat în conflict cu liderul republicanilor din Senat, Mitch McConnell, în acest an, pentru că a îmbrățișat o agendă politică pe care republicanul din Kentucky a repudiat-o, a declarat că republicanii trebuie să se concentreze pe o altă chestiune: Să aibă un „mesaj național bun”.

„Cred că ar trebui să avem agenda noastră republicană și să le oferim oamenilor un scop real pentru cum să voteze – de ce să voteze pentru noi”.

În ciuda dezacordului cu privire la Trump, senatorii republicani de sus în jos au fost de acord că partidul trebuie să pună din nou accentul pe votul prin corespondență, un lucru pe care Trump l-a demonizat în ultimii ani.” Trebuie să găsim o modalitate de a obține votul anticipat cu alegătorii noștri”, a declarat senatorul Joni Ernst, un republican din Iowa.

Dar acest lucru ar putea necesita o confruntare cu Trump, ceva ce senatorul republican Mitt Romney din Utah a declarat că ar fi trebuit să se întâmple de mult. „Cred că președintele Trump a avut un impact foarte substanțial asupra celui care va câștiga o campanie primară și nu a funcționat bine”, a spus el. „Să sperăm că vom recunoaște că sprijinul său poate fi sărutul morții”.