Infofinanciar > Lumea la zi > Investitorii speriați din nou de inflație. Riscul unei rate Fed de 6% pune stăpânire pe Wall Street
Lumea la zi

Investitorii speriați din nou de inflație. Riscul unei rate Fed de 6% pune stăpânire pe Wall Street

capital.ro
Sursa foto: Capital.ro

Investitorii sunt speriați de o avalanșă de date economice și de apariția unei inflații mai mari decât se așteptau luna trecută în SUA. Aceștia reactivează strategiile de tranzacționare care pariază pe culmile mai înalte ale ratelor dobânzilor.

Recalibrarea așteptărilor privind inflația i-a determinat pe unii investitori să parieze pe o rată de politică monetară de 6% sau chiar mai mare. Activele de risc, precum acțiunile și obligațiunile corporative care au beneficiat de o narațiune dezinflaționistă de luni de zile până la sfârșitul lunii ianuarie, au pierdut din avânt, comercianții căutând acum adăpost în active mai sigure, precum titlurile de trezorerie sau banii lichizi.

Interes reînnoit pentru tipurile de inflație

„Ultima lună a fost un fel de semnal de alarmă”, a declarat Doug Fincher, manager de portofoliu la Ionic Capital Management și co-manager de portofoliu al unui fond tranzacționat la bursă de protecție împotriva inflației. „Oamenii încă nu o apreciază suficient, dar cu siguranță vedem un interes reînnoit pentru tipurile de inflație„, a spus el.

Pariurile privind creșterea mai agresivă a dobânzii de către Rezerva Federală au câștigat mai multă tracțiune pe piețele monetare. Probabilitatea ca Fed să majoreze ratele până la 6% în septembrie, adică atunci când comercianții de contracte futures cu fonduri alimentate consideră că ratele vor atinge un nivel maxim, s-a situat luni la peste 13%, în creștere de la aproximativ 8% cu o săptămână înainte, conform datelor CME Group.

Alfonso Peccatiello, directorul executiv al The Macro Compass, o firmă de strategie de investiții macro la nivel global, a declarat că dovezile anecdotice de la clienții din industria fondurilor speculative au arătat un „interes mare” pentru structurile de tranzacționare care pariază pe faptul că rata dobânzii de politică monetară a Fed va ajunge la 6% sau mai mult până în decembrie și pe faptul că ratele dobânzilor vor fi în continuare peste 5% până în iunie anul viitor.

Aceste tranzacții sunt adesea puse în aplicare prin intermediul opțiunilor, în special prin pariuri pe direcția ratei de finanțare overnight, garantată (SOFR) – cu un pariu de tipul „da sau nu” pe un nivel de peste 6%, principalul factor care determină profitabilitatea tranzacției, a declarat Peccatiello.

Platforma de tranzacționare Tradeweb a declarat că a înregistrat o creștere de 23% a volumului mediu zilnic al swapurilor pe inflație, instrumente derivate utilizate pentru acoperirea riscului de inflație, de la o lună la alta în luna februarie.

Având în vedere că așteptările mai mari privind inflația au ridicat randamentele obligațiunilor pe termen scurt mai mult decât cele de la capătul lung, unii investitori se feresc să să-și ia angajamente la scadențele datoriilor la capătul lung al curbei de randament de pe piața obligațiunilor.

Părerea profesionistului Anthony Woodside

Anthony Woodside, șeful strategiei de venit fix din SUA la LGIM America, a declarat că subponderarea creditelor corporative în favoarea activelor fără risc, cum ar fi titlurile de Trezorerie, este o modalitate de a executa strategia creșterii pe termen lung în următoarele câteva luni.

„În timp ce randamentele all-in par atractive, spread-urile creditelor corporative par prea strânse, având în vedere că ne îndreptăm probabil spre o recesiune pe fondul unei politici monetare restrictive”, a spus el, referindu-se la așteptările despre cum înăsprirea politicii monetare ar putea declanșa, în cele din urmă, o încetinire puternică a economiei.

În afara veniturilor fixe, adăugarea unei expuneri la mărfuri ar putea fi o modalitate de a profita de cererea care stă la baza impulsului actual al economiilor globale.

„Având în vedere că China este o sursă importantă de cerere, vedem un potențial de presiune ascendentă asupra prețurilor petrolului în trimestrele următoare. Cuprul poate beneficia din motive similare”, a declarat Woodside.

Anticiparea federației

Investitorii care încearcă să prezică mișcările Fed se vor concentra asupra mărturiei președintelui Fed, Jerome Powell, în fața Congresului, marți, care va avea loc înaintea următoarei ședințe de stabilire a ratei de politică monetară a Fed din 21-22 martie.

Traderii se așteaptă în mare măsură ca banca centrală să majoreze ratele cu 25 de puncte de bază, deși probabilitatea unei majorări de 50 de puncte de bază se situa luni la aproximativ 30%, potrivit datelor CME Group.

Rezerva Federală a SUA a majorat anul trecut costurile de împrumut în cel mai rapid ritm din ultimii 40 de ani, dar a redus la un sfert de punct procentual creșterea ratei, luna trecută.

Pe piață, prețurile au evoluat în așteptarea unor creșteri mai agresive ale ratelor, deoarece ultimele date economice reflectă o piață a locurilor de muncă strânsă și o inflație care rămâne ridicată, ceea ce a reaprins temerile conform cărora Fed ar putea fi nevoită să recurgă din nou la aceleași creșteri masive ale ratelor dobânzilor care au lovit acțiunile și obligațiunile anul trecut.

Un indicator al așteptărilor privind inflația, cum ar fi rata de rentabilitate a titlurilor de valoare protejate împotriva inflației din Trezoreria SUA (TIPS) pe 10 ani, a trecut de la 2,12% în ianuarie, cel mai scăzut nivel din ultimii aproape doi ani, la aproximativ 2,5%, cel mai ridicat nivel din noiembrie.

Randamentele obligațiunilor guvernamentale americane au crescut în februarie, randamentul de referință al obligațiunilor pe 10 ani revenind săptămâna trecută la peste 4%, cel mai ridicat nivel din noiembrie. Randamentele pe doi ani , care reflectă mai îndeaproape așteptările privind politica monetară, au câștigat aproximativ 70 de puncte de bază de la începutul lunii trecute, atingând niveluri nemaiîntâlnite din 2007, înainte de criza financiară.

„Fed ar putea fi forțată să meargă cu 50 de puncte de bază la următoarea ședință a Comitetului Federal pentru Piața Deschisă, dacă vom avea un alt raport puternic privind ocuparea forței de muncă”, a declarat Torsten Slok, economist-șef la Apollo Global Management, care vede o rată terminală cu o probabilitate de peste 6%.

„Momentul din economie este atât de puternic încât s-ar putea să trebuiască să ajungem în 2024 înainte ca rata fondurilor Fed să atingă un nivel maxim”, a mai afirmat Slok, conform Reuters.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.