Infofinanciar > Educație financiară > CNBC: Bitcoin ajunge la cel mai scăzut nivel din ultimii aproape doi ani! Binance renunță la acordul FTX
Educație financiară

CNBC: Bitcoin ajunge la cel mai scăzut nivel din ultimii aproape doi ani! Binance renunță la acordul FTX

Active digitale Sursa foto criptomonede.net
Sursa foto criptomonede.net

Criptomonedele și-au făcut vizibil declinul pentru a doua oară miercuri, piața remarcând potențialul colaps al popularei burse de criptomonede FTX. Prețurile au fost presate la începutul zilei și s-au prăbușit până la sfârșitul după-amiezii, deoarece Binance, cea mai mare bursă globală în funcție de volum, a renunțat la planurile de a achiziționa FTX de la Sam Bankman-Fried, după un examen de verificare a necesității. Acest lucru a fost accelerat și de rapoartele recente privind fondurile clienților gestionate în mod necorespunzător și presupusele investigații ale agențiilor americane asupra FTX.

Bitcoin a scăzut cu 12% înainte de ora 16:30 la puțin sub 16.000 de dolari, atingând un minim care nu a mai fost înregistrat din noiembrie 2020, potrivit analizelor Coin Metrics. Acesta a atins maximul istoric de 68.982,20 dolari în urmă cu un an.

Imperiul Bankman-Fried s-a destrămat rapid după ce un raport de săptămâna trecută a arătat că o mare parte din bilanțul Alameda Research, compania de tranzacționare în care Bankman-Fried era și CEO, a fost concentrată în FTX Token (FTT), tokenul nativ al platformei de tranzacționare FTX.

Declinul FTX

După câteva discuții pe Twitter cu Bankman-Fried, directorul general al Binance, Changpeng Zhao, a anunțat că societatea sa renunță la FTT, ceea ce a dus la un declin al popularei burse FTX și la o criză de lichidități, conform cnbc.com.

FTX numără printre investitorii săi unele dintre cele mai mari nume din domeniul financiar – printre care SoftBank, BlackRock, Tiger Global, Thoma Bravo, Sequoia și Paradigm. Bursa s-a prăbușit miercuri cu încă 63%, după ce cu o zi înainte a scăzut cu peste 75%.

Prăbușirea Solana

Simbolul Solana este în plin declin. Ultima dată a scăzut cu 45%, după ce marți a coborât cu peste 26%. Alameda Research, firma de tranzacționare deținută de Sam Bankman-Fried, care conduce și FTX, a fost unul dintre primii susținători ai proiectului Solana.

,,Factorii de piață, cum ar fi furnizarea de lichiditate pentru token-ul SOL, precum și sprijinul pentru proiectele ecosistemului Solana pe bursa FTX, au fost un motor important pentru succesul Solana”, a declarat Gautam Chhugani de la Bernstein într-o notă de miercuri. ,,Acesta este un eveniment negativ pentru ecosistemul Solana pe termen scurt. Mai mult, având în vedere situația bilanțului FTX/Alameda, ar putea exista o presiune pe termen scurt asupra participării Solana, pe măsură ce situația se rezolvă.”

Industria criptografică

Bomba va da înapoi industria criptografică. Analiștii anticipează un control de reglementare în continuare asupra burselor offshore, unde au loc multe tranzacții cu derivate din criptomonede. De asemenea, nu este clar cât de mult se va răspândi contagiunea financiară în restul pieței.

În plus, Bankman-Fried, cunoscută sub numele de SBF, a fost recent lăudată ca un ,,cavaler alb” în industrie, venind în ajutorul firmelor de servicii criptografice precum BlockFi și Voyager, care au cedat în primăvara anului trecut în fața contagiunii criptografice.

Pentru noii veniți pe piața cripto, SBF și FTX au devenit ,,fețele” industriei, asigurând anul trecut drepturile de numire a stadionului echipei de baschet Miami Heat, aducându-i pe Tom Brady și Giselle Bündchen ca ambasadori ai companiei și devenind un megadonator al politicii democrate.

,,Având în vedere caracterul public al directorului general al FTX, Sam Bankman-Fried, și dimensiunea FTX, credem că evenimentele din această săptămână ar putea provoca o anumită pierdere a încrederii consumatorilor în industria criptografică, dincolo de cea observată în urma evenimentelor 3AC, Celsius și Voyager care au avut loc la începutul acestui an”, mai ales dacă panica se răspândește și prețurile criptografice continuă să scadă, au declarat analiștii KBW într-o notă de marți. ,,Ar putea dura ceva timp până când clienții își vor recăpăta încrederea în industrie, în general (și credem că reglementarea ar putea ajuta acest lucru).”

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.