Info

Ciucă este ursitoarea de vești bune! Rezervele de gaze ale României au depășit ținta europeană

Ciucă Sursa foto Botosaneanul
Sursa foto: Botosaneanul

Premierul României, Nicolae Ciucă, a făcut o postare pe Facebook pentru faptul că s-a depășit ținta europeană de umplere a depozitelor de gaz pentru luna noiembrie.

„Procentul de înmagazinare a gazelor naturale în depozitele naţionale a depășit 80%. România a atins astfel ținta stabilită de Comisia Europeană pentru 1 noiembrie.

Continuăm proiectele deja începute pentru asigurarea independenței energetice a României, precum extracția de gaze naturale din Marea Neagră, care acoperă aproximativ 10% din necesarul de consum al țării”, a spus Ciucă în postare.

Iarna va fi una sigură

Nicolae Ciucă a asigurat români că vor avea o iarna liniștită, întrucât rezervele de gaze sunt suficiente. Astfel, nu vor îngheța de frig.

„Așa cum am promis, vom avea suficiente cantităţi de gaz pentru iarna 2022–2023, astfel încât să protejăm consumatorii casnici, IMM-urile, serviciile sociale și industria critică”, a continuat acesta.

La finele lunii iulie, Nicolae Ciucă a transmis aceleași asigurări în ceea ce privește gazul necesar pentru iarna următoare.

„A apărut această situaţie legată de asigurarea resurselor de gaz. La nivelul Uniunii Europene au fost decizii în ceea ce priveşte atât aprovizionarea, cât şi consumul, făcându-se apel la o linie de solidaritate la nivelul întregii Uniuni Europene. Ceea ce vreau să subliniez este că la nivelul Guvernului României au fost luate măsuri astfel încât să ne asigurăm rezerva de gaze naturale pentru iarna dintre 2022-2023. În momentul de faţă avem în depozite asigurate 55% din cantităţile de gaze asumate. Practic, suntem cu mult peste limita asumată de 46% la 1 august şi aşa cum se derulează situaţia în momentul de faţă, apreciez că vom avea asigurate rezervele de gaz, stocul de 80% stabilit înainte de 1 noiembrie şi cu certitudine, tot ceea ce se depozitează în plus ne va fi de mare folos”, a transmis acesta.

Ce presupun măsurile adoptate de oficialii europeni

Regulamentul care a fost impus de către Consiliul Europei a prevăzut mai multe măsuri printre care:

– țările Uniunii și operatorii trebuie să depună eforturi pentru a asigura un nivel de umplere de 85%. În următorii ani, obiectivul va fi de 90%, pentru a proteja europenii de posibilele crize de aprovizionare;

– țările Uniunii trebuie să-și diversifice sursele de gaze naturale și să-și extindă măsurile luate pentru a asigura eficiența energetică;

– instalațiile de stocare a gazelor din UE vor căpăta statutul de infrastructură critică. Toți operatorii acestui tip de instalații vor fi obligați să obțină o certificare pentru a evita riscul ingerințelor străine.