Infofinanciar > Info > Circuitul nuclear integrat devine realitate pentru Nuclearelectrica! „Un obiectiv major pentru securitatea energetică”
Info

Circuitul nuclear integrat devine realitate pentru Nuclearelectrica! „Un obiectiv major pentru securitatea energetică”

Nuclearelectrica sursa foto Profit ro
sursa foto Profit ro

Ministerul Energiei a anunțat printr-un comunicat de presă faptul că Societatea Națională Nuclearelectrica și Compania Națională a Uraniului, aflată în insolvență, au finalizat tranzacția unor active destinate fluxului tehnologic al liniei de procesare a uraniului. Astfel, compania dobândește circuitul nuclear integrat.

„Un obiectiv major pentru securitatea energetică a României a fost atins prin finalizarea acestui transfer de active. Dacă până acum circuitul nuclear integrat era definit la nivel de principii, prin lege, el devine astăzi realitate concretă”, susține Virgil Popescu.

La o zi după anunțarea preluării oficiale a termocentralei Mintia de către investitorii străini de la Mass Global Energy, Ministerul Energiei anunță și tranzacția activelor aferente procesării de uraniu ale sucursalei Feldioara a Companiei Naționale a Uraniului către Nuclearelectrica. Astfel, compania producătoare de energie electrică securizează circuitul nuclear integrat în România.

Ce presupune circuitul nuclear integrat

„Societatea Națională Nuclearelectrica va putea să efectueze toate operațiunile necesare acestui circuit integrat: minerit de uraniu, prin licența de la Tulgheș-Grințieș, procesarea concentratelor tehnice, prin fabrica de la Feldioara, realizarea combustibilului nuclear, prin Fabrica de Combustibil Nuclear de la Pitești, și exploatarea acestui combustibil, prin Centrala de la Cernavodă. Totodată, asistăm și la prima tranzacție de tip M&A din sectorul energetic între companii la care statul este acționar majoritar sau unic, ceea ce atestă nivelul de profesionalism atât al SNN, cât și al CNU, în insolvență”, precizează ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Pe data de 26 decembrie, Guvernul a adoptat și o ordonanță de urgență prin care amână închiderea a două termocentrale pe bază de cărbune, Rovinari și Turceni, până la data de 31 octombrie 2023.

Cum a evoluat programul nuclear civil românesc în 2022

„Decizia strategică de a achiziționa o parte din activele Feldioara necesare procesării materiei prime a avut în vedere asigurarea integrată a capabilităților de producție la nivelul Nuclearelectrica și, în egală măsură, asigurarea producției de fascicule de combustibil și operarea în condiții optime a FCN Pitești și CNE Cernavodă, în contextul extinderii capacității centralei nucleare și menținerii ciclului combustibilului nuclear la nivel național.

Suntem mândri să contribuim cu proiectele strategice ale Nuclearelectrica la reenergizarea României! Anul acesta am făcut mulți pași importanți în dezvoltarea programului nuclear civil românesc, atât în retehnologizarea Unității 1, proiectul Unităților 3 și 4, dezvoltarea reactoarelor modulare mici, formarea unei noi generații de nucleariști și pregătirea companiei pentru dezvoltarea și operarea proiectelor și ne bucurăm să încununăm anul prin concretizarea proiectului prin care țara noastră va continua să beneficieze de un ciclu de combustibil nuclear integrat.

Mulțumesc Ministerului Energiei, CNU și felicit echipa Nuclearelectrica pentru contribuția la finalizarea cu succes a achiziției”, a declarat Cosmin Ghiță, directorul general al Nuclearelectrica.