Infofinanciar > Info > Se amână închiderea a 660 MW pe cărbune! Termocentralele Turceni și Rovinari rămân deschise până la toamnă
Info

Se amână închiderea a 660 MW pe cărbune! Termocentralele Turceni și Rovinari rămân deschise până la toamnă

carbune moldova.europalibera.org
moldova.europalibera.org

Executivul nu va mai ordona închiderea celor două termocentrale pe bază de cărbune Turceni și Rovinari, care conform angajamentelor României din PNRR trebuiau închise până la finalul anului 2022. Motivul ține de criza energetică și războiul din Ucraina, se arată într-un proiect de Hotârâre al ministerului Energiei.

„Se aprobă amânarea închiderii a 660 MW de capacități de producere a energiei electrice pe bază de lignit prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. a) din Ordonanța de urgență nr.108/2022 privind decarbonizarea sectorului energetic, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.334/2022, cu modificările și completările ulterioare și a exploatărilor miniere aferente acestora, până la data de 1 octombrie 2023”, se arată în proiectul de Hotărâre al Guvernului.

Motivele pentru amânarea închiderii celor 660 MW

În ultimii ani România a închis capacități de producție de energie electrică fără să deschidă altele în locul lor. Puterea instalată în capacitățile de producție energie electrică pe bază de cărbune reprezintă 18% din totalul național, la care țara noastră trebuie să renunțe treptat datorită angajamentelor la nivelul Uniunii Europene.

„În situaţie de criză energetică, Guvernul României, la propunerea Ministerului Energiei, poate, prin hotărâre, să aprobe amânarea închiderii unor capacităţi energetice cu funcţionare pe cărbune şi a exploatărilor miniere aferente saurepornirea grupurilor energetice închise şi a exploatărilor miniere aferente, cu respectarea legislaţiei de mediu şi a termenului de finalizare a decarbonizării sectorului energetic prevăzut la art. 3 şi în corelare cu măsurile cuprinse înplanurile de urgenţă aferente sectorului energetic”. Această prevedere legislativă este invocată în nota de fundamentare.

La ce trebuie să renunțăm

Această măsură este importantă deoarece centralele pe cărbune nu vor mai putea fi trecute în rezervă tehnică, așa cum se dorea inițial, iar în contextul actual ele sunt necesare pentru consumul de energie electrică la nivel național.

„Potrivit Planului Național de Redresare și Reziliență la Componenta C6. Energie, din cadrul Pilonului I. Tranziția verde, ținta 115 – Scoaterea din operare a capacității de producție a energiei electrice pe bază de lignit, prevede că până la 31.12.2022, trebuie dezafectată o capacitate instalată totală de producție de energie electrică pe bază de cărbune și lignit de 2.355 MW. Această capacitate reprezintă suma capacității de 1.695 MW (ținta 113), închise la 31.12.2021 și 660 MW, respectiv grupurile energetice Rovinari 3 și Turceni 7 aparținând Societății Complexul Energetic Oltenia S.A., care trebuiesc închise la 31.12.2022.

În același timp, studiul privind adecvanța SEN pentru iarna 2022-2023 consemnează următoarele:

La data de 01.10.2022, capacitatea instalată la nivelul SEN a fost de 18.307 MW, dintre care 3.092 MW în centrale termoelectrice pe cărbune, 2.616 MW în centrale termoelectrice pe hidrocarburi, 6.642 MW în centrale hidroelectrice, 1.413 MW în centrala nucleară, 3.015 MW în centrale electrice eoliene, 136 MW în centrale pe biomasă/biogaz, 1.393 MW în centrale electrice fotovoltaice”, se precizează în nota de fundamentare.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.