Infofinanciar > Info > Mass Global Energy finalizează achiziția termocentralei Mintia! Ce trebuie să facă noii acționari până în 2026
Info

Mass Global Energy finalizează achiziția termocentralei Mintia! Ce trebuie să facă noii acționari până în 2026

Termocentrala Mintia - sursa foto - zhd.ro
sursa foto - zhd.ro

Compania Expert Insolvență SRL, în calitate de administrator judiciar al societății Complexul Energetic Hunedoara SA, a anunțat că marți, 27 decembrie, Mass Global Energy a finalizat procesul de achiziție al termocentralei Mintia. Compania plătise inițial o garanție de 10 milioane de euro și a achitat restul sumei datorate, adică peste 81 milioane de euro.

„Termocentrala Mintia a fost valorificată la 100% din valoarea sa de piață, respectiv echivalentul în lei a sumei de 91.236.832,87 euro, din care 10.000.000 euro au fost achitați de către cumpărător ca garanție de participare la licitația publică ce a avut loc în data de 26.08.2022. Restul de preț a fost achitat la data de 27.12.2022”, se precizează în comunicatul emis de Expert Insolvență SRL.

Compania care a cumpărat Mintia

În acest context, Mass Energy Global a devenit oficial noul proprietar al termocentralei Mintia. Compania este parte din Mass Group Holding, un producător de energie cu origini în Kurdistan, Irak, cu investiții în mai multe țări la nivel internațional. Compania a intrat oficial în piața din România în martie când a înființat filiala locală cu scopul de a participa la licitația termocentralei Mintia, pe care a și câștigat-o, pentru că a fost singura societate care a participat. Noii acționari susțin faptul că au capacități de producție energie electrică la nivel global de 8.500 MW.

„Ne bucurăm că tranzacția a fost realizată la timp și astfel, Termocentrala Mintia, un activ de importanță strategică pentru România, va rămâne pe harta energetică a țării noastre și va fi dezvoltată în continuare pentru a avea o capacitate de producție mai mare. În următorii ani, termocentrala va trece printr-un proces amplu de dezvoltare ce implică investiții de peste 1 miliard de euro, locuri noi de muncă pentru locuitorii din zonă și o producție de cel puțin 1.290 MW.” a precizat Emil Gros, asociat coordonator al Expert Insolvență SPRL, administratorul judiciar al Societății Complexul Energetic Hunedoara SA.

Sunt promise investiții de 1 miliard de euro

Condițiile impuse de Ministerul Energiei în calitate de acționar investitorului sunt:

  • Până la 31 decembrie 2026 investiția de 1 miliard de euro trebuie finalizată, iar asta presupune realizarea unei capacități energetice noi cu o putere instalată de minimum 1.290 MW
  • Din cei 1.290 de MW, minim 800 MW trebuie să fie în bandă pe gaz și energie regenerabilă

Companiile Transelectrica și Transgaz au acordat avizele și autorizațiile necesare pentru demararea investițiilor, se precizează în comunicat.

„Ne bucurăm că am finalizat această tranzacție în termenii agreați. Am avut sprijinul tuturor părților implicate pentru a obține avizele și autorizațiile necesare ca să putem demara investiția în modernizarea și dezvoltarea Termocentralei Mintia. Investiția de peste 1 miliard de euro va include dezvoltarea capacității de producție făcând din Termocentrala Mintia una din cele mai modern facilități din Europa și în același timp adaptarea la noile standarde europene pentru trecerea de la producția de energie electrică din surse regenerabile care să conducă la neutralitate climatică până în anul 2050.” a spus  Ahmad Ismail Saleh, Chairman al grupului Mass Group Holding.

Comunicatul de presă:

Comunicat 27.12.2022

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.