Infofinanciar > Lumea la zi > Cine va conduce Parlamentul turc, braț la braț cu Erdogan? Au început alegerile interne
Lumea la zi

Cine va conduce Parlamentul turc, braț la braț cu Erdogan? Au început alegerile interne

Alegeri din Turcia Sursa foto dreamstime.com
Sursa foto dreamstime.com

Alianța președintelui Erdogan a obținut o majoritate în parlamentul de la Ankara, prin ocuparea a 600 de locuri. Aceștia își aleg acum omul care va ocupa funcția de conducere. După alegeri prezidențiale și parlamentare tensionate, se votează acum pentru alegerea viitorului șef al parlamentului turc.

Parlamentarii vor decide cine va conduce Marea Adunare Națională a Turciei (TBMM) în cea de-a 28-a perioadă a sa, în care alianța pentru președintele Recep Tayyip Erdogan a obținut majoritatea. Mai mulți politicieni și economiști cu greutate, inclusiv reprezentanți ai Istanbulului, și-au „aruncat mănușa în ring” și doresc să candideze pentru această funcție importantă.

Președinția Parlamentului turc

Numan Kurtulmus, un reprezentant al Partidului AKP (Partidul Justiției și Dezvoltării) din Istanbul și vicepreședinte al acestuia, este candidatul partidului lui Erdogan, precum și al partidului naționalist MHP (Partidul Mișcării Naționaliste). Kurtulmus a fost viceprim-ministru al Turciei între 2014 și 2017 și ministru al culturii și turismului între 2017 și 2018. Candidatul din partea social-democratului CHP (Partidul Republican al Poporului) este Tekin Bingol, actual reprezentant la Ankara și vicelider al partidului din 2014. Reprezentantul din Adana, Tulay Hatimogullari, este candidatul stângii YSP (Partidul Stângii Verzi). Ea este economistă și a fost copreședinte al YSP între 2016 și 2018.

Economistul și bancherul Mustafa Cihan Pacaci, un alt reprezentant din Istanbul, este candidatul Partidului IYI (Partidul Bun). Pacaci a fost director general adjunct la Sekerbank, președinte și director general la mai multe bănci turcești importante, printre care Etibank, Halkbank și Ziraat Bank. Candidatul Partidului DEVA (Partidul Democrației și Progresului), Mustafa Yeneroglu, este avocat și reprezentant al orașului Istanbul. Yeneroglu a fost membru al Partidului AKP, unde a fost reprezentant pentru Istanbul și membru al consiliului decizional și executiv central al acestuia între 2017 și 2018. El a demisionat în 2019 și s-a alăturat DEVA un an mai târziu.

Partidul Viitorului l-a ales drept candidat pe reprezentantul din Antalya, Serap Yazici Ozbudun, profesor de drept constituțional. Candidatul TIP (Partidul Muncitorilor din Turcia) și reprezentantul Hatay, Serafettin Can Atalay, este un avocat și activist încarcerat. El a fost condamnat la 18 ani de închisoare în legătură cu protestele antiguvernamentale din Parcul Gezi din 2013. Candidatura sa a fost depusă de șeful TIP, Erkan Bas, în numele său. Candidații au avut la dispoziție cinci zile, începând cu 2 iunie, pentru a-și prezenta numele pentru funcția de șef al Parlamentului, care prezidează Marea Adunare Națională, formată din 600 de membri. Partidele au informat oficial parlamentul cu privire la selecția lor până marți, iar votul a început miercuri, la ora 14.00.

Care este procesul de vot? 

Un candidat își poate asigura președinția în primul tur de scrutin dacă obține cel puțin 400 de voturi. Votul va continua cu o altă rundă de minimum 400 de voturi dacă nimeni nu reușește în primul tur. Dacă se prelungește până la un al treilea tur, o majoritate de 301 voturi va determina cine va urca în funcție. În cazul în care niciun candidat nu obține această majoritate, cei doi candidați cu cele mai multe voturi vor trece la al patrulea tur, unde, în cele din urmă, candidatul cu cel mai mare număr de voturi va deveni șef al Parlamentului. Cursa pentru președinția parlamentului turc are loc la câteva zile după ce Erdogan a depus jurământul de președinte și a ieșit victorios în urma unui tur de scrutin istoric care i-a prelungit cu încă cinci ani guvernarea de două decenii.

În vârstă de 69 de ani, Erdogan rămâne la conducere, cu un nou cabinet, și va trebui să se confrunte cu o criză economică intensă, agravată în urma unui cutremur devastator care a provocat moartea a peste 50.000 de persoane. Victoria sa de 52,2% în fața rivalului Kemal Kilicdaroglu, cu 47,8%, a venit după ce alegerile parlamentare din 14 mai au oferit alianței sale o majoritate. Partidul AKP al lui Erdogan are 268 de locuri în parlament, urmat de CHP cu 169 de reprezentanți, conform Aljazeera .