Infofinanciar > Lumea la zi > Cine spune că SUA nu poate primi sancțiuni? În ce țară nu mai pot acosta navele marinei americane
Lumea la zi

Cine spune că SUA nu poate primi sancțiuni? În ce țară nu mai pot acosta navele marinei americane

insulelel solomon statele japantimes.com unite
sursă foto: japantimes.com

Nu doar Rusia primește sancțiuni în această perioadă, ci și tabăra adversă. Cel mai recent, guvernul Insulelor Solomon, o țară mică din apropierea Australiei, a informat Statele Unite că nu va mai permite navelor militare americane să ancoreze  în porturile sale.

Insulele Solomon nu se bucură în przent de o relație prietenoasă cu Statele Unite ale Americii (SUA), existând permanent tensiuni între cele doă țări, asta de când autoritățile de la Honiara au luat decizia de a încheia un pact de securitate cu China încă din luna aprilie. „La 29 august, Statele Unite au primit o notificare oficială din partea Guvernului Insulelor Solomon cu privire la un moratoriu asupra tuturor vizitelor navale, în așteptarea actualizărilor procedurilor de protocol”, a precizat ambasada americană într-un comunicat de presă, citat de reuters.com.

Declarații contradictorii

Un purtător de cuvânt al premierului Insulelor Solomon, Manasseh Sogavare, a negat anterior informațiile privind un moratoriu și a declarat pentru publicația Reuters că prim-ministrul va ține un discurs marți după-amiază, 30 august, pentru a lămuri situația. Astfel, liderul Guvernului de la Honiara va ține un discurs pentru a ura bun venit unei nave spital a marinei americane, intitulată Mercy, care a sosit luni în capitală pentru o misiune de două săptămâni.

Cu toate acestea, ambasada americană din Insulele Solomon a declarat că Mercy a sosit înainte de moratoriu. „Nava Mercy a marinei americane a primit autorizația diplomatică înainte de punerea în aplicare a moratoriului. Vom continua să monitorizăm îndeaproape situația”, au declarat reprezentanții ambasadei.

Interzis pentru America

Deja de săptămâna trecută, o navă a Gărzii de Coastă a Statelor Unite nu a putut intra în Insulele Solomon pentru o escală de rutină în port, deoarece Guvernul nu a răspuns la o cerere de realimentare și aprovizionare. Nava, pe numele ei Oliver Henry, se afla în patrulare pentru practici de pescuit ilegal în Pacificul de Sud trimisă acolo de o agenție regională când nu a reușit să obțină intrarea pentru a se realimenta la Honiara. Informațiile vin chiar de la un ofițer de presă al Gărzii de Coastă americane care a vorbit cu jurnaliștii de la Reuters prin intermediul unei declarații trimise prin e-mail.

Administrația prezidențială a Statelor Unite ale Americii, prin vicepreşedinta Kamala Harris, a anunţat în mod oficial încă de luna trecută programele de finanţare în valoare titală de 600 milioane de dolari pentru regiunea Pacificului. Washingtonul încearcă prin această mișcare economică strategică un proces prin care ar putea stopa creşterea influenţei Chinei în această zonă a lumii.