Infofinanciar > Lumea la zi > Diplomație pe gheață. Statele Unite vor numi primul ambasador pentru Arctica
Lumea la zi

Diplomație pe gheață. Statele Unite vor numi primul ambasador pentru Arctica

Nuclearicebreakeryamal
Foto: hmn.wiki

Statele Unite plănuiesc să numească un ambasador pentru Arctica, pe fondul creșterii activității militare rusești în regiune. Ambasadorul va fi pus în funcție pentru a promova politica SUA în regiunea polară nordică, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

De altfel, recent, șeful NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat cu privire la amenințarea reprezentată de Rusia în regiunile polare nordice. De asemenea, el și-a exprimat îngrijorarea cu privire la extinderea Chinei în Arctica.

Noul ambasador al SUA va colabora cu celelalte șapte națiuni arctice – Canada, Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia, Suedia și Rusia -, precum și cu grupurile indigene și alte părți interesate, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel.

Poziție strategică

Pacea și stabilitatea în regiune au o „importanță strategică critică” pentru SUA și reprezintă o prioritate pentru secretarul de stat Antony Blinken, a adăugat el.

Blinken va numi în curând ambasadorul, a cărui numire este supusă aprobării Senatului.

Anunțul vine în contextul în care Rusia își intensifică prezența în apropierea Polului Nord, în timp ce China a construit stații de cercetare în Arctica.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a vizitat vineri Arctica canadiană, unde a declarat că capacitățile Rusiei în Nord reprezintă o provocare strategică pentru alianța militară.

El a spus că provocările includ redeschiderea a „sute de situri militare arctice noi și din fosta eră sovietică” și utilizarea de către Rusia a nordului „ca un banc de testare pentru cele mai avansate arme, inclusiv rachete hipersonice„.

Și China vrea pe banchize

Stoltenberg și-a exprimat îngrijorarea cu privire la extinderea Chinei în Arctica pentru navigație și explorarea resurselor.

„Beijingul și Moscova s-au angajat, de asemenea, să intensifice operațiunile practice în Arctica. Acest lucru face parte din parteneriatul strategic tot mai profund care ne provoacă valorile și interesele noastre”, a declarat el.

El a subliniat, de asemenea, modul în care schimbările climatice fac ca nordul îndepărtat să devină mai important, deoarece topirea gheții face zona mai accesibilă.

Lisa Murkowski, senator republican de Alaska, a salutat numirea unui ambasador pentru Arctica. Ea a declarat că SUA a fost singura națiune arctică fără o reprezentare diplomatică dedicată regiunii la nivel de ambasador.

Noul ambasador va înlocui poziția anterioară a SUA de coordonator pentru Arctica, deținută de diplomatul de carieră Jim DeHart.