Info

Cine se face vinovat pentru tragedia din Sectorul 6. Autoritățile își pasează vina

Sursa foto financialintelligence
Sursa foto financialintelligence

Instituțiile statului pasează vina de la una la alta în cazul femeii care a fost omorâtă de câinii vagabonzi în sectorul 6 al Capitalei. Cu toate că ASPA se lăuda cu modul în care angajații săi își fac treaba, în cazul Anei Oroș autoritățile nu au intervenit la timp.

Publicul, contribuabilii bucureșteni, au fost informați printr-un comunicat de presă al Primăriei în februarie 2022 despre modul în care personalul ASPA își face treaba. Ana Oros a fost atacată de câini în zona Lacul Morii două luni mai târziu, în aprilie 2022, și a fost salvată doar de un biciclist și de personalul medical. Femeia a fost atacată din nou, în aceeași zonă, dar, de data aceasta nimeni nu a putut interveni.

ASPA se lăuda cu eficiența

Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) a precizat (în februarie 2022) că a luat o serie de măsuri pentru a asigura continuitatea echipelor de intervenție în cazul semnalării unor câini de cartier violenți și, astfel, pentru protecția populației.

ASPA a fost coordonată și condusă timp de un an de Diana Pungă, o fostă angajată a primarului Nicușor Dan, o tânără de 30 de ani, cu care primarul a lucrat anterior la Asociația Salvați Bucureștiul și la partidul USR.

Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor, ni se mai spunea în comunicat, „face eforturi pentru eficientizarea activităţii de teren şi pentru diminuarea riscului la adresa bucureştenilor pe care-l reprezintă animalele fără stăpân”, scrie EVZ.

Comunicatul a mai precizat că echipele de intervenție ale ASPA funcționează acum în două schimburi, de luni până vineri, de la 8.00 la 16.00 și de la 14.00 la 22.00

„Există o echipă de permanenţă pentru intervenţii de urgenţă în weekend sau pe timpul nopţii, atunci când sunt semnalate cazuri de câini comunitari agresivi”.

În plus, au fost scoase la concurs posturi suplimentare în echipele de intervenție, pentru a acoperi mai bine regiunea orașului, potrivit PMB.

Sursa citată a precizat că a fost creată o hartă a zonelor sensibile din București, precum și un nou proces de colectare și organizare a plângerilor și petițiilor publice, pentru a crește eficiența acțiunilor întreprinse la nivel local. Totodată, au fost demarate achiziții de capcane pentru intervenții mai dificile.

„Pe lângă activitatea de îngrijire a câinilor comunitari în adăposturi, pe lângă campaniile de adopţii şi pe lângă campania de sterilizare a animalelor fără pedigree, ASPA lucrează şi pentru siguranţa bucureştenilor. Recentele măsuri luate de ASPA pentru îmbunătăţirea activităţii pe teren sunt o garanţie pentru un spaţiu public mai sigur în Bucureşti”, spunea Diana Pungă.

De asemenea, administratorul public al orașului a anunțat populația că poate contacta Primăria la numărul de telefon 021 9844 dacă are nelămuriri sau probleme legate de animalele vagaboande din oraș.

ASPA nu lucrează în weekend

Din declarațiile localnicilor din zona în care a murit Ana Oros, reiese că au sunat atât la ASPA, cât și la 112, dar fie nu a venit nimeni să rezolve problema, fie au venit polițiștii locali de la Sectorul 6 să verifice curțile oamenilor, fie au venit angajații ASPA și nu au făcut nimic pentru că haitele de animale vagaboande au continuat să cutreiere câmpurile și străzile. Aceste declarații au fost difuzate continuu ieri și astăzi în buletinele de știri de la televizor.

„Dacă se întâmplă ceva sâmbătă sau duminică, n-ai pe cine chema. ASPA nu lucrează sâmbătă și duminică și nimeni nu răspunde la telefon sâmbătă și duminică. Deci lucrurile sunt foarte simple, nu are cine să te ajute sâmbătă și duminică din partea autorităților statului! Iar cei din dispecerat de la 112 nu au trimis niciun fel de mașină de la ASPA sau pe altcineva ca să ia un câine periculos, o corcitură de Pittbul cu Amstaf.  Există cel puțin 20 de câini care populează acest câmp și pe care vecinul meu, care a descoperit-o pe doamna decedată, i-a văzut și poate să spună clar cum arătau câinii.”, spunea un locuitor.

Persoana care a salvat-o pe Ana Oros în aprilie 2022 a declarat pentru digi24 că un membru al Poliției Locale a Capitalei l-a sunat după eveniment și i-a cerut să dea o declarație despre cele întâmplate. În plus, el a sesizat primarul Sectorului 6, care i-a răspuns că biroul său nu are autoritatea de a captura câini.

Ce face Poliția Locală

”Poliția Locală Sector 6 nu a primit sesizări privind existența câinilor fără stăpân în zona unde s-a petrecut tragedia. Însă, aproape zilnic polițiștii locali solicită intervenția celor de la ASPA pentru a captura câinii fără stăpân din alte zone, în special cele aflate la granița cu comunele limitrofe.”, a declarat Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6.

Conform rezoluției Consiliului Local, Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) și Poliția Locală, care sunt supervizate de Primăria Municipiului, sunt responsabile din punct de vedere legal.

Numirea Dianei Pungă în funcția de administrator public plasează ASPA și pe directorul acesteia sub autoritatea sa. În plus, aici există o poveste, potrivit unor persoane din interiorul instituției.

„Diana Pungă ar fi vrut morțiș să-l  schimbe pe fostul șef al echipelor de capturare a maidanezilor, un om specializat în domeniu. Se spune că dorea să pună în locul lui un alt angajat al PMB, chiar dacă nu avea niciun fel de experiență în lucrul cu hingherii și animalele. L-a expediat pe fostul șef la ALPAB, i-a cerut directoarei adjuncte al ASPA să-l solicite, prin detașare, pe Ionuț Vasile și l-a pus director la ASPA. Despre colaborarea ASPA cu Poliția Locală a Capitalei  nu se spune nimic, totul fiind îndreptat către Poliția locală de sector.”, scrie EVZ.

Legea nr 155/2010, la art 6, lit e prevede pentru Poliția Locală: Constată contravenţii şi aplică sancţiuni, potrivit competenţei, pentru nerespectarea legislaţiei privind regimul de deţinere a câinilor periculoşi sau agresivi, a celei privind programul de gestionare a câinilor fără stăpân şi a celei privind protecţia animalelor şi sesizează serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân despre existenţa acestor câini şi acordă sprijin personalului specializat în capturarea şi transportul acestora la adăpost.

Tot legea mai spune că „ Politia locala poate acorda sprijin angajatilor ASPA pentru identificarea proprietarilor imobilelor unde se adapostesc cainii fara stapan si sa obtina acordul acestora pt intrarea pe proprietate privată în vederea capturării lor”.

Vina este împărțită

Creatorul Legii protecției animalelor și unul dintre cei care au militat pentru înființarea Poliției Animalelor în cadrul Inspectoratului General al Poliției Române este fostul senator Marius Marinescu. Acesta a făcut următoarele afirmații într-o declarație oferită astăzi pentru gandul.ro!

”Vorbesc în calitate de autor al Legii de Protecție a Animalelor. Aici, vinovățiile sunt împărțite. Toate animalele abandonate pe domeniul public, fie că sunt câini, fie că sunt cai etc., sunt proprietatea Consiliului General, în cazul Bucureștilor.

Cine ar trebui să acționeze? Pe deoparte ASPA, să meargă la fața locului, și zi și noapte, 24 din 24 de ore, și să adune toate aceste animale abandonate și să le ducă într-un adăpost corespunzător. Simultan cu ei, la fața locului trebuie să meargă și Poliția Animalelor din cadrul IGPR, fiindcă ei sunt abilitați să întocmească dosare penale pentru abandon. Abandonul se sancționează cu amendă penală sau închisoare de la la 6 luni la 3 ani. Degeaba salvezi câinii dacă nu îi sancționează penal pe cei care i-au abandonat.

În același timp, Autoritatea Sanitar-Veterinară trebuie să meargă din casă în casă și să îi sancționeze pe cei care nu sterilizează câinii. Sancțiunea, conform legii, este cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei. Există un registru de evidență al câinilor și acolo trebuie să fie toți câinii înregistrați.

Dacă toate aceste trei instituții acționează simultan, în București, dar și în țară, atunci s-a rezolvat problema câinilor comunitari”, a explicat Marius Marinescu, arătând cine ar fi avut responsabilitate ca asemenea tragedii să nu se întâmple.