Info

Spectacole în serie la Opera Națională București! Ce compoziții muzicale vor putea asculta românii la sfârșitul lunii ianuarie

Lacul Lebedelor
Sursă foto: Opera Națională București

Opera Națională București îi invită pe cei interesați și pasionați de teatru să participe, în ultima săptămână a lunii ianuarie, la trei titluri de operă și balet, care au devenit extrem de îndrăgite de publicul larg. Astfel, între 27-29 ianuarie, pe scena Operei Naționale vor avea loc operele „Don Giovanni” de Wolfgang Amadeus Mozart, „Povestirile lui Hoffmann” de Jacques Offenbach și baletul „Lacul Lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski.

Pentru a participa la spectacol, cei interesați își pot cumpăra bilete de pe site-ul http://tickets.operanb.ro/ și de la Casa de Bilete a Operei Naționale București.

„Don Giovanni”

Vineri, 27 ianuarie, ora 18:30, vă invităm la spectacolul de operă „Don Giovanni” de Wolfgang Amadeus Mozart, regia Andrei Șerban, conducerea muzicală Tiberiu Soare. Legenda lui Don Juan a inspirat mari autori din toate timpurile, de la Tirso de Molina, Molière, E.T.A. Hoffmann, George Gordon Byron, Alexandr Puşkin, George Bernard Shaw şi Albert Camus, fiind punctul de pornire al unor piese de teatru, eseuri și poezii.

Între toate, opera lui Mozart rămâne inegalabilă, proaspătă la fiecare montare, de parcă neobositul Don Juan însuşi ar fi inoculat-o cu energia sa.

„Povestirile lui Hoffman”

Sâmbătă, 28 ianuarie, ora 18:30, vă așteptăm la spectacolul cu opera „Povestirile lui Hoffmann” de Jacques Offenbach, regia Matteo Mazzoni, conducerea muzicală Ethan Schmeisser. Opera „Povestirile lui Hoffmann” îmbină comicul cu tragicul și fantasticul.

Partitura muzicală are momente vocale de mare virtuozitate dintre care amintim „Aria Olimpiei”, duete devenite celebre „Barcarolla”, arii cu o melodicitate deosebită „Aria diamantului”, toate acestea reunite într-o atmosferă plină de mister și poezie.

„Lacul lebedelor”

Duminică, 29 ianuarie, ora 18:30, vă invităm la spectacolul de balet „Lacul Lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski, regia și coregrafiaOleg Danovski, adaptarea și punerea în scenăOleg Danovski Jr., conducerea muzicală Iurie Florea.Povestea din spatele celei mai celebre dintre compozițiile de balet este una cât se poate de captivantăși a reprezentat, de-a lungul timpului, subiectul de discuție al multor critici. Unul dintre fondatorii baletului rusesc, Fyodor Lopukhov, a numit „Lacul lebedelor” drept o operă națională, având în vedere simbolistica centrală – lebăda, simbolul acesteia fiind foarte des întâlnit în lirica populară; atât subiectul operei cât și imaginea lebedelor reprezintă ideea dragostei veșnice în cultura Rusiei.

Una dintre cele mai frumoase povestiri folclorice rusești, „Rața albă”, a influențat într-o mare măsură „Lacul lebedelor”. Contemporanii lui Ceaikovski au afirmat că acesta a prezentat de-a lungul vieții un mare interes pentru viața lui Ludwig II al Bavariei, a cărui tragica poveste este simbolizată prin lebăda din opera compozitorului.

Mică istorie a Operei Naționale București

Opera Națională București face parte din suita celor patru Opere naționale din România. Aceasta întruchipează cel mai mare teatru liric al țării.

Cel care a luptat din răspunteri pentru a fonda această instituție artistică a fost compozitorul, dirijorul, cântărețul și profesorul român George Stephănescu. Acesta a întemeiat organizația sub denumirea de Compania Opera Română.

Clădirea actuală a Operei Naționale București are o capacitate de 952 locuri și a fost ridicată în 1953, după planurile arhitectului Octav Doicescu, sub denumirea de Teatrul de Operă și Balet. Inițial, clădirea a fost construită pentru a organiza două ample manifestări internaționale: al treilea Congres Mondial al Tineretului (25-30 iulie) și al patrulea Festival Mondial al Tineretului și Studenților (2-14 august).