Info

Informații importante pentru șoferi! Și Poliția Comunitară va putea da amenzi

Amenzi,
Sursă foto: Știri de Cluj

Proiectul de modificare și completare a OUG 195/2002 prevede că Poliția Comunitară va putea sancționa șoferii care nu-și preschimbă actele sau nu-și radiază mașina în termenul legal.

Proiectul pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice se află încă în faza de dezbatere publică. Dacă el va fi aprobat, polițiștii din cadrul serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor vor putea da și ei amenzi. Contravențiile penalizate de polițiștii de la înmatriculări vor fi cele de nepreschimbare a permisului sau talonului auto și neradiere a vehiculului deținut în termenul legal.

Ce spune legea

Proiectul de modificare a OUG 195/2002 prevede că „Contravențiile prevăzute la art. 100 alin. (1) pct. 4, art. 101 alin. (1) pct. 4, art. 102 alin. (1) pct. 4 și 8 se constată și se sancționează și de către polițiștii din cadrul serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, în exercitarea atribuțiilor de serviciu“, informează avocat.net.

Cu alte cuvinte, agenții de poliție din cadrul serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor vor putea da amenzi pentru:

– neîndeplinirea obligaţiei de a solicita autorităţii competente, în termenul prevăzut de lege, eliberarea unui nou permis de conducere sau certificat de înmatriculare ori de înregistrare, în cazul în care acestea au fost declarate furate, pierdute, deteriorate sau nu mai corespund din punctul de vedere al formei şi conţinutului celor în vigoare;

– neîndeplinirea obligaţiilor de preschimbare a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare a autovehiculului şi tractorului agricol sau forestier ori remorcii în cazurile prevăzute de lege;

– neefectuarea radierii vehiculelor din evidență, în cazurile şi termenele prevăzute de lege;

– deţinerea simultană a două permise de conducere naţionale, dintre care unul eliberat de o autoritate competentă străină.

Valoarea amenzile prevăzute în Codul rutier pentru contravențiile enumerate variază între 580 și 2.900 de lei.

Cum va funcționa „dovada înlocuitoare“

O altă modificare introdusă prin noil proiect este că: „Până la eliberarea permisului de conducere potrivit alin. (53), serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor pot elibera o dovadă înlocuitoare a acestuia“.

Aceasta înseamnă o nouă prevedere în Codul rutier conform căreia: „până la eliberarea certificatului de înmatriculare, autoritatea competentă poate elibera o dovadă înlocuitoare a acestuia, care atestă înmatricularea vehiculului, a cărei valabilitate nu poate depăși 30 de zile“.

Totodată, propunerea de act normativ mai prevede că: „Până la operaționalizarea Registrului de evidență a vehiculelor înregistrate de către Direcția generală permise de conducere și înmatriculări, înregistrarea vehiculelor se realizează în evidențele constituite la nivelul primarilor comunelor, ai oraşelor, ai municipiilor şi ai sectoarelor municipiului Bucureşti, potrivit regulamentelor emise la nivelul fiecărei autorități a administrației publice locale. (2) Datele de identificare a proprietarilor și a vehiculelor înregistrate, care nu au fost radiate, aflate în evidențele constituite la nivelul primarilor comunelor, ai oraşelor, ai municipiilor şi ai sectoarelor municipiului Bucureşti se înscriu de către aceștia în Registrul de evidență a vehiculelor înregistrate în termen de 1 an de la constituirea acestuia de către Direcția generală permise de conducere și înmatriculări.“