Infofinanciar > Info > Cine beneficiază de reducerea vârstei de pensionare. Anunțul care îi vizează pe toți seniorii Românei
Info

Cine beneficiază de reducerea vârstei de pensionare. Anunțul care îi vizează pe toți seniorii Românei

Budăi Sursa foto Fanatik
FOTO: fanatik.ro

Ministrul Muncii, Marius-Constantin Budăi a explicat în cursul zilei de astăzi ce va conține noua lege a pensiilor. Politicianul a vorbit în exclusivitate pentru Antena 3 CNN despre creșterea punctului de pensie, despre formula de recalculare a pensiilor pentru cele cinci milioane de pensionari precum și de articolele care ar urma să fie abrogate.

Însă, ministrul nu înțelege de ce în noua formă a pensiilor care va fi discutată la Bruxelles, a fost introdusă prevederea ca românii să aibă posibilitatea de a se pensiona la 70 de ani în condițiile în care speranța de viață din România este mai mică decât în statele occidentale.

Marius-Constantin Budăi: „Speranţa de viaţă în România este mai mică”

„Nu ştiu de ce aceste lucruri (creşterea vârstei de pensionare la 70 de ani opţional) au fost trecute acolo, că vorbim de oameni. Speranţa de viaţă în România e mai mică în statele occidentale, gen Franţa, Germania, Spania. Dacă ne-am fi gândit la oameni, aceste lucruri nu ar fi fost potrivite să fie trecute acolo”, a comentat Ministrul Muncii, Marius-Constantin Budăi.

În noua lege a pensiilor este menționată formula de calcul utilizată în procesul de recalculare a celor cinci milioane de pensii. De asemenea, se mai precizează că pe viitor nu vor mai exista excepții în ceea ce privește vârsta de pensionare între diferite companii, de exemplu CEO Oltenia, sau fabrica de armament.

Se va elimina articolul din vechiul act normativ care stipula că „ Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare şi care au născut 3 copii şi i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază la cerere de reducerea cu 6 ani a vârstei de pensionare”, prin urmare ministerul Familiei va fi obligat să propună o soluție prin care mamele cu mai mulți copii vor primi stimulentele cuvenite.

În privința vârstei de pensionare, ministrul Muncii a precizat că Partidul Social Democrat nu va susține majorarea vârstei de pensionare peste 65 de ani. Marius-Constantin Budăi a dat de înțeles că prioritatea numărul unu este creșterea speranței de viață a cetățenilor.

PSD nu va suține creșterea vârstei de pensionare peste pragul de 65 de ani

„Speranța de viață în Occident este mult mai mare decât în România și mai ales eu, ca om care mă ocup de muncă și care lucrez în domeniul asistenței sociale de foarte mult timp, spun foarte clar și susțin, și susținem împreună cu PSD că noi întâi trebuie să ne ocupăm de speranța de viață a cetățenilor români și mai ales de speranța de viață sănătoasă.

Pentru că nu trebuie să punem carul înaintea boilor. Haideți să ne ocupăm de viața sănătoasă și de speranța de viață sănătoasă, după care să vedem dacă putem discuta despre o eventuală majorare a vârstei de pensionare. Dar în acest moment nu este cazul”, a precizat în cursul zilei de ieri Marius-Constantin Budăi.

Oficialul român face trimitere la Legea 263 despre care acesta consideră că funcționează, prin urmare, nu ar fi motive suplimentare pentru modificarea acesteia.

„În Legea 263, eu bănuiesc că ei nu au citit niciodată Legea 263 când au scris în PNRR, ori nu au citit niciodată, asta înseamnă că sunt neprofesioniști, ori au citit și nu le pasă de cetățenii români. Actualmente, legislația din România nu oprește niciun cetățean român să lucreze peste vârsta de 65 de ani! De ce să schimbăm un lucru bun, care funcționează, nu văd… Doar pentru că unii, practic, din punctul lor de vedere, îi urăsc pe cetățenii români”, a mai spus Marius Budăi, citat de antena3cnn.ro.