Infofinanciar > Info > Cât costă și până când se pot cumpăra pensiile în 2023? Persoanele care au îndeplinit stagiul minim de cotizare pot ieși la pensie
Info

Cât costă și până când se pot cumpăra pensiile în 2023? Persoanele care au îndeplinit stagiul minim de cotizare pot ieși la pensie

veste buna pentru Pensionari, Sursă foto: BZI
Sursă foto: BZI

Stagiul minim de cotizare are ca durată are 15 ani pentru obținerea pensiei pentru limita de vârstă, stagiul complet fiind de 35 de ani, conform legii în vigoare.

Însă, mai nou a apărut o opțiune pentru cetățenii care nu au atins stagiul minim de cotizare, anume să-și achiziționeze singuri pensia. Anul acesta vechimea se poate cumpăra până la data de 31 august 2023. Odată cu creșterea salariului minim pe economie, crește și prețul pe care românii trebuie să îl plătească, dacă vor să își cumpere ani de vechime pentru pensia la stat. Plata contribuției de asigurări sociale datorate se efectuează într-o singură tranșă sau eșalonat, în tranșe lunare, până la data de 31 august 2023. De la 1 septembrie 2023 ar trebui să intre în vigoare Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii. Potrivit documentului, în sistemul public de pensii se va putea încheia contract de asigurare socială şi pentru perioade de timp de maximum 5 ani anteriori lunii încheierii contractului, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii.

Contribuția lunară la sistemul public de pensii crește de la 638 de lei cât era în 2022, la 750 de lei în 2023. Astfel, contribuția la sistemul public de pensii va fi de 9.000 de lei/ an în 2023, ceea ce înseamnă 100 de lei în plus, potrivit Național.

Cum se cumpără pensia?

„Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale. Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială şi efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data împlinirii vârstei standard de pensionare”, se menționează în actul normativ.

Contribuţia lunară se calculează în funcţie de salariul minim pe economie. Cum de la 1 ianuarie 2023 salariul minim brut pe țară este de 3.000 de lei, contribuția lunară la sistemul public de pensii crește de la 638 lei cât era în 2022, la 750 lei în 2023. Astfel, contribuția la sistemul public de pensii va fi de 9.000 de lei în acest an. Banii pot fi plătiţi toţi odată sau eşalonat, după încheierea unui contract cu casa de pensii. Pot fi cumpăraţi până la 5 ani de vechime în muncă, până la data de 31 august.