Lumea la zi

China vrea să controleze infrastructura și industria din Occident! NATO vrea să sporească rezistența societăților

china, sursa foto dreamstime
sursa foto dreamstime

În timp ce scapă de aprovizionarea cu energie din partea Rusiei, țările occidentale trebuie să aibă grijă la dependența față de China. Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a tras un semnal de alarmă pe fondul tensiunilor tot mai mari de pe scena de război.

Jens Stoltenberg a precizat că vede în China un pericol tot mai mare de monopolizare a puterii asupra infrastructurii și industriei occidentale. „Observăm eforturi tot mai mari din partea Chinei de a ne controla infrastructura critică, lanțurile de aprovizionare și sectoarele industriale cheie”, a avertizam șeful NATO, în cadrul unei vizite în Spania.

Puterea Chinei în toate sectoarele

Șeful NATO a declarat că mineralele chinezești încep să se răspândească tot mai mult la nivelul tuturor statelor.  „Mineralele de pământuri rare chinezești sunt prezente peste tot, inclusiv în telefoanele noastre, în mașinile noastre și în echipamentele noastre militare”, a transmis Stoltenberg.

Jens Stoltenberg a subliniat că regimul autoritar al Chinei trebuie să fie blocat din toate unghiurile, pentru a nu ataca vulnerabilitatea Occidentului.  „Nu putem oferi regimurilor autoritare nicio șansă de a ne exploata vulnerabilitățile și de a ne submina”.

NATO vs. China

Încă din luna iunie, NATO a conturat un nou concept strategic care a tras atenția asupra încercării Chinei de a monopoliza puterea. În document se sublinia cum China este o provocare pentru ,,interesele, securitatea și valorile” alianței. Totodată, conceptul strategic a conturat ideea conform căreia China este o putere economică și militară ce rămâne ,, „opacă în ceea ce privește strategia, intențiile și consolidarea militară”, conform g4media.ro.

Documentul a transmis o schimbare de paradigmă. Streategia anterioară NATO, conturată în 2010, nu menționa în planul strategic puterea de la Beijing. Capitala Chinei era privită doar ca un partener comercial benign și o bază de producție în Occident la acea vreme.

Puterea lui Xi Jinping, în creștere

După ce și-a asigurat controlul de fier asupra puterii printr-o remaniere a conducerii la sfârșitul lunii trecute, liderul chinez Xi Jinping revine acum pe scena mondială – în persoană – într-o încercare aparentă de a consolida poziția Chinei pe fondul tensiunilor crescânde cu Occidentul.

Mai multe vizite de stat la Beijing săptămâna trecută, care au inclus întâlniri între Xi și liderii Tanzaniei, Pakistanului, Vietnamului și Germaniei, precum și călătoriile așteptate la summituri internaționale la sfârșitul acestei luni reprezintă o schimbare bruscă de ritm pentru Xi, care și-a limitat drastic oaspeții străini și a părăsit țara doar o singură dată de la începutul pandemiei Covid-19, informează publicația CNN.

Xi a făcut o evaluare dură a amenințărilor externe cu care se confruntă China. Aceste provocări crescânde provin dintr-o „situație internațională sumbră și complexă”, cu „încercări externe de a suprima și de a stăpâni China” care amenință să „se intensifice în orice moment”, le-a spus liderul chinez membrilor săi de partid și națiunii într-un raport de lucru prezentat în timpul congresului.