Infofinanciar > Lumea la zi > China și Rusia blochează Consiliul ONU privind Coreea de Nord. Kim Jong-un poate aprinde scânteia războiului nuclear
Lumea la zi

China și Rusia blochează Consiliul ONU privind Coreea de Nord. Kim Jong-un poate aprinde scânteia războiului nuclear

Kim Jong-un sursa foto nypost.com
Kim Jong-un sursa foto nypost.com

După ce Pyongyang a lansat o rachetă balistică deasupra Japoniei, Statele Unite au solicitat o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, format din 15 membri, pentru a discuta despre Coreea de Nord. Cu toate acestea, oficialii au afirmat că China și Rusia se opun unei discuții publice a Consiliului.

Marți a avut loc cel mai lung test de lansare a unei rachete balistice de către Coreea de Nord, înarmată nuclear, care a trimis-o deasupra Japoniei pentru prima dată în ultimii cinci ani și a provocat un avertisment pentru ca localnicii să se adăpostească.

„Trebuie să limităm capacitatea Republicii Populare Democrată Coreeană (RPDC) de a-și avansa programele ilegale de rachete balistice și de arme de distrugere în masă”, a postat pe Twitter ambasadoarea americană la ONU, Linda Thomas-Greenfield, după ce a cerut o reuniune publică a Consiliului de Securitate, potrivit Reuters.

Cum au răspuns americanii

Alături de Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Albania, Norvegia și Irlanda au făcut această cerere.  Potrivit diplomaților, China și Rusia și-au informat colegii din Consiliu că se opun organizării unei reuniuni publice și că răspunsul acestuia ar trebui să fie orientat spre dezamorsarea situației din Peninsula Coreeană. Miercuri, nu a fost imediat evident dacă consiliul se va întruni în public sau în privat. Orice acțiune semnificativă a consiliului este improbabilă, potrivit diplomaților.

Consiliul de Securitate a interzis de ani de zile Coreei de Nord să efectueze teste nucleare și lansări de rachete balistice și a înăsprit treptat sancțiunile împotriva Pyongyangului, în încercarea de a tăia fondurile pentru astfel de inițiative.

În ultimii ani, au existat puteri de veto, dn motive umanitare și pentru a-l convinge pe liderul nord-coreean Kim Jong Un să reia negocierile internaționale blocate, China și Rusia au propus relaxarea sancțiunilor ONU împotriva acestei țări.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, secretarul general Antonio Guterres a denunțat lansarea rachetei nord-coreene deasupra Japoniei ca fiind un „comportament nechibzuit” și o încălcare a rezoluțiilor Consiliului de Securitate.„Este, de asemenea, foarte îngrijorător faptul că RPDC a ignorat din nou orice considerație pentru siguranța internațională a zborurilor sau maritimă”, a declarat Dujarric, adăugând că Guterres a îndemnat Pyongyangul să reia discuțiile cu părțile cheie.

Marți, SUA și Coreea de Sud au lansat un exercițiu de bombardament de precizie cu un avion de vânătoare sud-coreean F-15K ca răspuns la această provocare a Coreei de Nord. Potrivit comandanților interarme sud-coreeni, acesta a lansat două rachete aer-sol împotriva unei ținte simulate într-un poligon de tragere la vest de Peninsula Coreeană.

„Nu este prima dată când facem acest lucru ca răspuns la provocările Nordului, pentru a ne asigura că ne putem demonstra propriile capacități. Vrem să vedem denuclearizarea peninsulei coreene, (liderul nord-coreean Kim Jong-un) nu a arătat vreo intenție de a merge în această direcție, dimpotrivă, se mișcă în direcția opusă prin continuarea acestor teste cu rachete, care reprezintă încălcări ale rezoluțiilor Consiliului de Securitate”, a declarat John Kirby, coordonatorul pentru comunicare strategică al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă, citat de Digi24.