Infofinanciar > Lumea la zi > China este lider mondial în producția de hidrogen. Cum poate concura acesta cu benzina și motorina în industria auto
Lumea la zi

China este lider mondial în producția de hidrogen. Cum poate concura acesta cu benzina și motorina în industria auto

masina hidrogen - sursa foto - playtech.ro
Sursa foto - playtech.ro

China parcurge, în liniște, drumul spre  a deveni unul dintre cei mai mari producători de hidrogen destinat mașinilor. Totuși, la acest moment, energia viitorului este „gri”. În orașul Yunfu, situaut în districtul muntos care același nume, o companie chineză a produs 10% dintre celule de combustibil cu hidrogen utilizate la nivel global pentru autovehicule.

Astfel, China, care deja este cel mai mare producător, la nivel global, de hidrogen, își croiește drum ca unul dintre principalii jucători din această piață. Totuși, producția nu este chiar atât de ecologică.

Câți oameni lucrează în această companie

În compania Guangdong Nation Synergy Hydrogen Power Technology, sau Sinosynergy, angajații lucrează la instalarea unor rezerve de stocare și a unor motoare pe hidrogen în mașini care sunt apoi trimise în anumite zone din China dar și din alte țări.

Vehiculele pot să fie propulsate prin două metode: motoare electrice care se folosesc de celule cu hidrogen sau arderea hidrogenlui în cadrul unui motor cu combustie internă. Acest proces creează vapori de apă, care este de altfel și singurul efect secundar, neeliminând dioxid de carbon sau alte gaze care au efect de seră.

Această companie produce 70% dintre stivele cu celule de combustibil care se folosesc în statul chinez. Scopul Sinosynergy este acela de a furniza, în viitor, celule de hidrogen pentru: nave, aeronave, rachete, tramvaie, microbuze, mașini, camioane și stații care sunt utilizate în telecomunicațiile 5G.

Compania are în portofoliu aproape 5.000 de vehicule fabricate, apoi exportate în jurul lumii, care utilizează această tehnologie, lucru care înseamnă o cotă de piață de 10%, conform Digi 24, care citează din South China Morning Post.

Hidrogenul este cea mai simplă moleculă și, totodată, cel mai abundent element din Univers, astfel, este considerat drept cel mai „verde” combustibil care se va folosi tot mai des în viitor. Comparativ cu sursele eoliene și solare, puterea de ardere a hidrogenului nu are fluctuații și nici nu este dependentă de o sursă de energie, ca în cazul celor două.

Tot privind în comparație, celulele de combustibil cu hidrogen au o capacitate de stocare a energiei mai mare decât cea a bateriilor litiu-ion. Acest lucru poate să propulseze vehiculu pe distanțe mai lungi înainte de a fi reîncărcat.

Totuși, una dintre probleme este reprezentată de costul destul de ridicat al producției de hidrogen. Impactul puternic provocat de pandemie, nivelul de presiune ridicat în rezervoarele de stocare dar și distanțele lungi de la fabrici la stațiile de reîncărcare au făcut ca prețurile din la pragul de 80 de yuani, adică 11.97 dolari pentru un kilogram. În mai, prețul mediu al combustibilului era de aproximativ 12.8 yuani pentru un galon sau, transformând, 3.7 litri.

Hidrogenul „colorat”

China dorește să producă între 100.000 și 200.000 de tone de hidrogen „verde”, cea mai curată formă  a acestui element care se obține prin electroliza apei, anual până în 2025. La momentul actual, hidrogenul „gri” este lider.

De asemenea, hidrogenul „albastru” este mai curat decât cel „gri”, primul fiind obținut din cărbune și gaze naturale, un produs secundar industrial. Acetea două forme reprezintă, aproape în totalitate, producția Chinei.

Analiștii estimează că prețurile la hidrogen ar trebuie să treacă printr-o reducere de 50% ca să concureze cu motorina și benzina. În topul producătorilor de hidrogen, după China, urmează statele Unite.