Lumea la zi

China dă replica Taiwanului! Noi exerciții militare în timpul vizitei din partea SUA

Armata chineză Sursa foto Gazeta de Sud
Sursa foto: Gazeta de Sud

Vizita delegației americane, China a anunțat faptul că va avea exerciții militare din jurul Taiwanului din nou, conform Reuters și France Presse.

Acest anunț a fost făcut de comandamentul Teatrului de Est al armatei chineze: „La 15 august, Teatrul de Est al Armatei Populare de Eliberare chineze a organizat o patrulare de pregătire de luptă interarme şi exerciţii în marea şi spaţiul aerian din jurul Taiwanului”.

Această decizie a fost luată după ce o altă delegație americană se află în Taiwan. Această vizită vine la două săptămâni după ce Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezetailor din Statele Unite ale Americii, conform g4media.ro.

Vizita din Taiwan este o încălcare gravă

Oficialii de la Beijing transmit faptul că această vizită este o încălcare gravă a suveranității sale. Din această cauză, aceste exerciții sunt „un factor de descurajare sever pentru Statele Unite şi Taiwan, care continuă să joace trucuri politice şi să submineze pacea şi stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan”.

Această delegație va vorbi despre relațiile bilaterale și de Securitate regional. Această delegație se va încheia mâine.

„Mai ales în această perioadă, când China provoacă tensiuni în Strâmtoarea Taiwanului și în regiune cu exerciții militare, vizita în Taiwan a delegației conduse de (Ed) Markey demonstrează încă o dată sprijinul ferm al Congresului Statelor Unite pentru Taiean”, a precizat biroul prezidențial din Taipei.

Delegația este formată din cinci membri ai Congresului. Aceasta este condusă de senatorul Edward L. Markey.

„Delegația se va întâlni cu oficiali taiwanezi de rang înalt pentru a discuta despre relațiile dintre SUA și Taiwan, probleme de securitate regională, comerț și investiții, precum și despre schimbările climatice”, a precizat Institutul American.

Purtătorul de cuvânt al Biroului pentru afaceri taiwaneze din Beijing a declarant faptul că se opune călătoriei legislatorilor și  avertizat asupra unor consecințe nespecificate dacă liderii taiwanezi „nu reușesc să se abțină”.

Beijingul a dat avertizări

„Anumite persoane din Statele Unite nu au învățat această lecție din consecințele vizitei lui Pelosi”, a transmit acesta.

De-a lungul ultimelor luni, Beijingul a emis diverse avertismente, care sunt adresate Taipeiului și Washingtonului.

„Statele Unite încearcă să folosească Taiwanul pentru a izola China”, a estimat MAE chinez într-un comunicat. Conform acestuia, Washingtonul „nu încetează să deformeze, să slăbească şi să golească de orice sens principiul unei singure Chine, să intensifice schimburile sale oficiale cu Taiwanul şi să încurajeze activităţile separatiste ale Taiwanului. Aceste acţiuni, la fel ca jocul cu focul, sunt extrem de periculoase”, au transmis oficialii de la Beijing.