Lumea la zi

China va avea coleg de antrenament! Cu ce țară va executa gigantul chinez exercițiile militare la comun

China Sursa foto Mediafax
Credit imagine: mediafax.ro

China se pare că va împărți terenul cu Thailanda în efectuarea exercițiilor militare. Anunțul a fost făcut de Xinhua, iar în completare au adăugat faptul că Thailanda va fi colegă cu China la antrenamentele care se vor desfășura în cadrul Bazei forțelor aeriene Regele Udorn. Potrivit aceleiași surse, cele două țări vor executa exercițiile militare la comun până în data de 25 august.

Numite „Falcon Strike 2022”, aceste exerciţii de antrenament comun implică avioane de vânătoare, bombardiere şi avioane de avertizare timpurie. Este a cincea oară când cele două ţări efectuează astfel de manevre militare comune.

Autorităţile chineze au precizat că aceste antrenamente comune, care în ultimii ani nu au mai avut loc din cauza pandemiei de COVID-19, vor include şi manevre de „lansare aeriană, ţintire la sol şi desfăşurare de trupe la scară mică şi mare”.

Antrenamentele comune au ca scop consolidarea încrederii reciproce şi a prieteniei între forţele aeriene ale celor două ţări şi aprofundarea cooperării practice bilaterale pentru a proteja împreună securitatea şi stabilitatea regională, potrivit părţii chineze.

Șansa de a crea legătorui

Thailanda încearcă de mai mulţi ani să îşi consolideze legăturile militare cu China. A fost printre primele ţări care au cumpărat echipamente militare chineze, în urma unui acord semnat în 2017. Cu toate acestea, în 2020, achiziţia planificată a două submarine chinezeşti în valoare totală de 724 de milioane de dolari, care a fost foarte prost primită de populaţie, a fost amânată, relatează AFP.

Antrenamentele comune dintre China şi Thailanda se desfăşoară pe fondul unor tensiuni apărute în regiune după vizita de săptămâna trecută în Taiwan a preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, comentează EFE. China a reacţionat efectuând exerciţii militare cu muniţie reală în apele din apropierea Taiwanului, un teritoriu autoguvernat de facto în Marea Chinei de Sud pe care Beijingul îl consideră o provincie rebelă.

Între 1 şi 14 august, peste 2.000 de soldaţi americani şi 2.000 de soldaţi indonezieni au participat la exerciţiile militare Garuda Shield 2022 în Indonezia, într-o demonstraţie de forţă în faţa tensiunilor din regiune.