Infofinanciar > Lumea la zi > China ar putea aduce pacea! Care este rolul de mediator al Beijingului
Lumea la zi

China ar putea aduce pacea! Care este rolul de mediator al Beijingului

Xi Jinping Sursa foto Asia Times
Sursa foto Asia Times

Un diplomat ucrainean spune că China își urmărește propriile interese, dar ar putea aduce pacea. O soluție „justă, pașnică” și sfârșitul ostilităților sunt mai mult în interesul Beijingului decât continuarea războiului dintre Rusia și Ucraina, afirmă ministrul adjunct de externe
Un diplomat ucrainean a declarat duminică că China își urmărește propriile interese, dar ar putea aduce pacea în ceea ce privește actualul război dintre Rusia și Ucraina prin eforturile sale de mediere între Kiev și Moscova.

„Chinezii, bineînțeles, își urmăresc propriile interese. Dar cred că o soluție justă, pașnică și sfârșitul ostilităților sunt mai mult în interesul Beijingului decât acest cutremur masiv și nesfârșit (războiul dintre Moscova și Kiev) pentru întreaga ordine mondială”, a declarat ministrul adjunct de externe ucrainean Andriy Melnyk într-un interviu acordat cotidianului german Berliner Morgenpost. Ideea ca China să aducă pacea în Ucraina „nu este „nerealistă”, a spus Melnyk, menționând că recenta convorbire telefonică dintre președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy și omologul său chinez Xi Jinping a fost „un mare pas înainte” în consolidarea legăturilor bilaterale și în încheierea războiului cu Rusia, scrie AA.

Cât de importantă este contraofensiva?

„Desigur, punctul de vedere al chinezilor în această privință ar putea fi diferit de al nostru. Pentru Kiev, retragerea tuturor trupelor rusești din teritoriile ocupate este o condiție sine qua non. Diavolul stă în detalii, așa că suntem încântați să vedem ce va aduce trimisul special al Chinei, care ni se va alătura în curând”, a mai spus Melnyk. Zelenskyy și Xi au purtat miercurea trecută o conversație telefonică pentru prima dată de la începutul războiului dintre Rusia și Ucraina, în februarie 2022, în timpul căreia Xi a declarat că China va trimite un reprezentant special în această țară. Mai târziu în cursul zilei, Zelenskyy l-a numit pe Pavlo Riabikin în funcția de ambasador al Kievului la Beijing, potrivit unei declarații a președinției ucrainene.

Contraofensiva este importantă pentru toți în Ucraina Melnyk a răspuns, de asemenea, la întrebările referitoare la mult așteptata contraofensivă a Ucrainei pe linia frontului cu Rusia, afirmând că aceasta este foarte importantă pentru toată lumea din țară. „Această ofensivă este un fel de rază de speranță. Credem că, cu ajutorul aliaților noștri occidentali, suntem capabili să eliberăm teritoriile ocupate. Aceasta nu este o iluzie, așa cum cred unii”, a declarat Melnyk.

Contraofensiva „nu va fi ușoară”, deoarece rușii se pregătesc bine de luni de zile, a mai spus Melnyk, adăugând că ajutorul militar le este acordat prea încet și doar în porții mici pentru a obține succesul scontat, pentru care ar avea nevoie de „mult mai multe echipamente”. El a mai spus că nu simte „nicio dorință de pace cu orice preț” și că marea majoritate a ucrainenilor „nu vor să renunțe la nicio țară pentru pace”. „Un compromis putred nu poate asigura o pace stabilă pentru noi toți, cel mult o încetare a focului fragilă. Orice discuție despre negocieri este, de asemenea, un nonsens complet, deoarece rușii nu vor să negocieze deloc”, a adăugat el.