Infofinanciar > Lumea la zi > Rușii au de ce se teme! Noile rachete trimise de SUA în Ucraina au o rată de eficiență de 100%
Lumea la zi

Rușii au de ce se teme! Noile rachete trimise de SUA în Ucraina au o rată de eficiență de 100%

rm 70 vampire, sursa foto mil.in.ua
FOTO: mil.in.ua

L3Harris Vehicle-Agnostic Modular Palletized ISR Rocket Equipment (VAMPIRE) este un kit portabil, recent dezvoltat, care poate fi instalat pe majoritatea vehiculelor, cu un pat de marfă și poate fi lansat de un singur operator. Acesta este format dintr-o capsulă cu patru țevi din care se poate lansa „Advanced Precision Kill Weapons System” (APKWS), o rachetă ghidată cu laser de 70 mm.

Sistemul VAMPIRE a fost promis Kievului de către Washington în urmă cu aproape un an și mai multe site-uri de știri au raportat că acestea vor fi livrate Ucrainei până la sfârșitul anului 2022. Grupul analitic independent GeoConfirmed a folosit date din surse deschise pentru a geoloca, cele două locații de atac, care se pare că sunt satele Korsunka și Kozachi Laheri, ambele situate pe malul stâng al râului Dnipro din regiunea Herson, ocupate în prezent de forțele Federației Ruse.

Armele trimise de SUA sunt eficiente

Surse ucrainene, care monitorizează în mod regulat activitatea armatei, au identificat vehiculul de lansare ca fiind un vehicul cu roți multifuncțional de mare mobilitate (HMMWV) furnizat de SUA sau un vehicul blindat rezistent la mine fabricat de Oshkosh. Oficialii americani au anunțat în mai 2022 că intenționează să trimită Ucrainei rachete APKWS, ca parte a unui pachet de asistență în domeniul armamentului, în valoare de 22,6 milioane de dolari, oferit anterior.

APKWS este o versiune modernizată a unei rachete Hydra de 70 mm „cu zbor liber” din epoca Vietnamului, updatată cu un sistem modern de ghidare cu laser dezvoltat de compania britanică Bae Systems. Racheta APKWS s-a dovedit a fi populară în rândul forțelor NATO datorită preciziei, fiabilității și costului relativ scăzut.

AFU nu a confirmat că arma folosită este VAMPIRE, dar proiectilul identificat pare să fie în concordanță cu racheta APKWS în ceea ce privește aspectul, performanța de zbor și dimensiunea exploziei a focosului. Limitată de mărimea forței sale aeriene, în comparație cu cea a Rusiei, potrivit kyivpost.com.

Sistemul Vampire are o rază de acțiune de 12 kilometri

Ucraina a avut dificultăți în a utiliza eficient arme lansate de aeronave la orice scară. Versiunea de VAMPIRE furnizată Ucrainei îi va permite acesteia să atace atât ținte aeriene, cât și ținte terestre de la sol, mai degrabă decât din aer.

Finanțarea finală pentru sistemul VAMPIRE a fost inclusă în cadrul pachetului de arme și asistență pentru Ucraina, în valoare de 2,98 miliarde de dolari din august. Publicația de monitorizare militară Defense Post a raportat în august că VAMPIRE are o rază de acțiune efectivă de doisprezece kilometri și, deoarece este un sistem ghidat cu laser, este imun la bruiajul electronic.

Se aștepta ca primele sisteme VAMPIRE să fie gata de utilizare în Ucraina în mai 2023, potrivit unui raport Janes din 2022 august. Un articol din aprilie 2023 de pe site-ul DefenseMirror.Com a citat directori, de la compania americană de tehnologie Science Applications International Corporation (SAIC), care au declarat că SUA intenționează să furnizeze Ucrainei zece sisteme, care ar putea fi folosite pentru apărarea împotriva dronelor kamikaze. Testele efectuate de SAIC în ianuarie au raportat că rachetele APKWS au obținut o rată de lovire de 100% împotriva dronelor de test.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.