Infofinanciar > Lumea la zi > Frauda ajutoarelor COVID-19. Declarațiile lui Joe Biden înainte de sondajele republicane
Lumea la zi

Frauda ajutoarelor COVID-19. Declarațiile lui Joe Biden înainte de sondajele republicane

Joe Biden, sursa foto CNBC
Sursa foto CNBC

Președintele american, Joe Biden, a declarat faptul că intenționează să ceară Congresului să ofere noi fonduri de 1,6 miliarde de dolari pentru a combate fraudele legate de programele americane de ajutorare în caz de pandemie și pentru a ajuta victimele furtului de identitate.

Demersul condus de consilierul Casei Albe, Gene Sperling, va încerca să demonstreze fermitate în ceea ce privește frauda pandemică.

1,6 miliarde de dolari pentru investigarea fraudelor pandemice

Acest lucru se va întâmpla înainte de investigațiile promise de republicanii din Camera Reprezentanților cu privire la ajutorul pandemic de mii de miliarde de dolari, aprobat atât sub conducerea fostului președinte Donald Trump, un republican, cât și a lui Joe Biden, succesorul său democrat.

Ajutorul a fost folosit, printre altele, la plata indemnizațiilor de șomaj extinse pentru lucrători și la acordarea de împrumuturi nerambursabile prin intermediul Programului de protecție a salariilor pentru companii. Acest ajutor a fost valabil în cazul în care acestea nu concediau angajații.

Cererea de finanțare include 600 de milioane de dolari pentru a ajuta la investigarea fraudelor la scară largă comise de sindicatele criminale. Alte 600 de milioane de dolari au fost cerute pentru protecția împotriva fraudei și a furtului de identitate și 400 de milioane de dolari pentru a ajuta victimele cărora le-a fost furată identitatea, potrivit Casei Albe.

În plus, Biden a transmis Congresului să mărească la 10 ani pedeapsa pentru fraudele grave în materie de asigurări de șomaj pandemic.

Cum va fi folosită investiția?

Banii ar ajuta la triplarea dimensiunii echipelor COVID Strike Force create de Departamentul de Justiție. Într-un anumit caz, o investigație a forței de intervenție a recuperat 286 de milioane de dolari în fonduri de ajutorare pandemică furate, iar anchetatorii au identificat mai multe cazuri la fel de importante, potrivit Casei Albe.

De asemenea, banii ar ajuta la îmbunătățirea site-ului IdentityTheft.gov pentru a oferi persoanelor fizice un ghișeu unic la care pot raporta infracțiunile de identitate și pentru a primi asistență personalizată pentru recuperarea furtului de identitate.

Statele Unite investighează deja numeroase cazuri de fraudă legate de programe federale de asistență, cum ar fi Paycheck Protection Program, asigurarea de șomaj și Medicare.

Guvernul federal a acordat aproximativ 5,4 miliarde de dolari în cadrul ajutorului COVID persoanelor cu numere de securitate socială îndoielnice, a declarat un organism federal de supraveghere într-un raport de luna trecută.

Sperling, care supervizează ajutorul COVID pentru Casa Albă, a transmis reporterilor că accentul pus asupra fraudei pandemice nu are nimic de-a face cu viitoarele investigații republicane.

„Ne-am concentrat în mod activ asupra acestui aspect încă din prima zi”, a declarat Sperling, conform Reuters. Supervizorul a menționat că va începe întâlnirile cu legislatorii pentru a discuta despre pachetul legal.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.