Infofinanciar > Info > ANCOM vrea să lanseze un ghid al Codului comunicațiilor electronice! Se realizează trecerea la digitalizare mult mai „lin”
Info

ANCOM vrea să lanseze un ghid al Codului comunicațiilor electronice! Se realizează trecerea la digitalizare mult mai „lin”

Vlad Stoica - sursa foto - financialintelligence.ro
Sursa foto: financialintelligence.ro

De când cu pandemia, digitalizarea a devenit un aspect fără de care mulți oameni nu și-ar mai fi putut desfășura activitatea. Acest caz se aplică și în România. În incercarea de dezvolta cât mai bine acest sector, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații o să elaboreze cât de curând un ghid care va conține fiecare aspect menționat în cadrul Codului comunicațiilor electronice.

Potrivit Agepres, Vlad Stoica, președintele ANCOM spune că: „Principial, Codul comunicațiilor simplifică, unește mai multe acte normative… de la strict interacțiunea pe care o are mediul de afaceri cu statul și la interacțiunea pe care o are cetățeanul cu statul. Simplificare modalității autorizării în ceea ce privește dezvoltarea infrastructurii comunicațiilor, integrarea viitoarelor construcții în care și comunicațiile și infrastructura pentru comunicații trebuie să aibă loc pe ideea să nu mai tragem fire în sus, iar când facem o autostradă, să punem și tubulatura pentru cablurile de transfer de date”.

Predictibilitatea, favorizată de extinderea valabilității licențelor

Este bine cunoscut faptul că pentru dezvoltarea unui element de o asemenea importanță cum este digitalizarea, este nevoie de un cadru care să fie caracterizat de stabilitate și predictibilitate. Astfel, pentru a permite managerilor să creeze o afacere pentru o perioadă de timp mult mai lungă, licențele vor avea o perioadă de valabilitate dublată, ajungându-se la o durată de 20 de ani, în loc de zece cât era până acum. Acest lucru le va permite celor care vor investi în dezvoltarea digitalizării să își „scoată” banii mai simplu, timpul de desfășurare fiind mult mai mare, potrivit lui Vlad Stoica.

Conform sursei menționate,  președintele Autorității Naționale pentru Administrarea și Reglementarea în Comunicații crede că instituția va oferi către public acest ghid în următoarele două, cel mult trei săptămâni.

Ghidul pentru Codul comunicațiilor

Joi a avut loc o conferință video care se numește „Digitalizarea României”, iar în cadrul acesteia Vlad Stoica a vorbit despre cât de important va fi acest Cod pentru a face trecerea la digitalizare cât mai „lină”. Codul comunicațiilor a fost rezultatul muncii ANCOM, având de asemenea sprijinul Guvernului dar și a altor entități.

Șeful celor de ANCOM spune că elaborarea unui ghid este extrem de importantă deoarece va face ca unitățile administrativ teritoriale, dar și oamenii obișnuiți care vor să știe în ce constă Codul să poată înțelege mai bine toate schimbările. Motivul este unul extrem de simplu, 150 de pagini reprezintă practic dimensiunea unei cărți, iar un asemenea volum de informații specializate este greu de înțeles de persoane care nu sunt familiare cu conceptul de digitalizare. Astfel, ghidul va fi elaborat într-o manieră cât mai simplă, iar astfel „publicul” va înțelege mai ușor importanța acestui fenomen.