Lumea la zi

Centrala nucleară Zaporojie intră oficial în proprietatea statului rus! Vladimir Putin a semnat decretul

gds.ro
FOTO: gds.ro

Liderul de la Kremlin a semnat un alt decret prin care comandă guvernului rus să includă centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, în proprietatea federală a Rusiei, informează Reuters. Instalația este cea mai mare centrală nucleară din Europa și este în prezent controlată de forțele armate rusești deși anterior cuceririi a fost operată de personalul ucrainean.

”Zaporojie se află acum pe teritoriul Federației Ruse și, în consecință, ar trebui să fie operată sub supravegherea agențiilor noastre relevante”, a declarat ministrul adjunct de externe Serghei Vershinin.

Zaporojie intră oficial în proprietatea Federației Ruse

În momentul de față nu sunt informații care să indice modul în care Rusia va opera centrala sau dacă va introduce propriul personal în cadrul complexului nuclear. Potrivit companiei de șiri TASS, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), principalul organism de supraveghere nucleară din cadrul ONU se va deplasa la Moscova în perioada următoare pentru a purta discuții referitoare la situația centralei.

Federația Rusă a pus stăpânire pe centrala nucleară ucraineană la începutul lunii martie, dar a fost operată de personalul ucrainean. Din martie și până în prezent cancelariile celor două state implicate în război s-au acuzt reciproc că au lansat atacuri asupra instalației, chiar cu riscul unui dezastru nuclear.

Ministrul adujunct de externe Serghei Șoigu a suținut următoarele „Centrala nucleară Zaporojie se află acum pe teritoriul Federației Ruse și, în consecință, ar trebui să fie operată sub supravegherea agențiilor noastre relevante”, potrivit agenției RIA Novosti.

Potrivit președintelui a principalei companii care operează centrala,  Ucraina are în vedere repornirea instalației nucleare din Zaporojie pentru a facilita siguranța acesteia, la o distanță de doar câteva săptămâni după temerile privind un dezastru cauzat de radiații la instalația cucerită de Federația Rusă.

Centrala de la Zaporojie ar putea fi repusă în funcțiune

Dar există totuși un risc atâta timp cât în interior se află ansambluri de combustibil nuclear, a explicat Kotin președintele EnergoAtom. Deteriorarea intenționată a reactoarelor sau a echipamentelor de siguranță și de răcire, sau o defecțiune a acestor sisteme din cauza temperaturilor scăzute, ar putea duce în continuare la un dezastru, potrivit hotnews.ro

„Aveți căldură reziduală și trebuie să asigurați în mod constant lichidul de răcire pentru aceste ansambluri de combustibil. Dacă încetezi răcirea, atunci vei avea topire. Și așa funcționează”, a adăugat Kotin.

Trupele rusești ocupă centrala și zona înconjurătoare, inclusiv orașul Enerhodar din apropiere, în timp ce mii de muncitori ucraineni continuă să întrețină instalația. Centrala este singura sursă de căldură a orașului din Ucraina . Energoatom ar putea lua o decizie încă de miercuri pentru repornirea reactoarelor.

În acest moment, evaluăm toate riscurile. Iar acest lucru depinde de vreme. Și, de fapt, nu avem prea mult timp pentru a face acest lucru”, a declarat președintele EnergoAtom.

La momentul opririi forțate, oficialii ucraineni au avertizat că este doar o măsură provizorie și, ca atare, nu este fiabilă. Steven Arndt, președintele Societății Nucleare Americane, a declarat că ”centralele electrice din SUA folosesc adesea încălzitoare pentru a preveni înghețarea echipamentelor, în special a rezervoarelor de stocare a apei de realimentare. El nu a avut suficiente informații pentru a spune dacă repornirea reactoarelor de la centrala Zaporojie a fost necesară.

„Aceste încălzitoare funcționează pe bază de electricitate, care nu trebuie să provină neapărat de la reactoare, dacă centrala are o conexiune la rețea sau generatoare de rezervă în locul surselor de alimentare cu energie electrică din afara amplasamentului”, a adăugat Arndt.