Infofinanciar > Lumea la zi > Se discută „problemele sensibile” la nivel înalt! Kremlinul nu neagă o întrevedere cu directorul CIA
Lumea la zi

Se discută „problemele sensibile” la nivel înalt! Kremlinul nu neagă o întrevedere cu directorul CIA

realitatea.md
FOTO:realitatea.md

Administrația Prezidențială a Rusiei nu exclude o posibilă întâlnire între șeful serviciului de informații externe al Moscovei și directorul CIA, William Burns, potrivit The Guardian, informațiile au fost făcute în cursul zilei de astăzi de biroul de presă al Kremlinului.

O astfel de întâlnire a mai avut loc în luna noiembrie în capitala Turciei, Ankara. La vremea respectivă oficialii americani au precizat faptul că directorul CIA, W. Burns l-a avertizat pe omologul său Narîșkin despre consecințele utilizării armelor de distrugere în masă și a ridicat problema prizonierilor americani închiși în penitenciarele din Rusia.

Rusia dezvoltă relații ample de informații cu Iranul

Narîșkin șeful informațiilor ruse nu a exclus desfășurarea unei astfel de întâlniri „Nu poate fi exclusă și, bineînțeles, acest tip de dialog are sens…Nu știu despre date exacte ” a precizat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

El a adăugat că întâlnirea cu Burns din noiembrie a fost esențială și că a permis Rusiei să-și clarifice poziția, informează agenția de presă TASS. Burns a ocupat funcția de ambasador al SUA în Rusia și a fost trimis la Moscova la sfârșitul anului 2021 de către președintele Joe Biden pentru a atrage atenția asupra desfășurării trupelor lui Putin în jurul Ucrainei.

Narîșkin a declarat că Rusia are o cooperare „fără precedent” cu China, inclusiv schimbul de cantități mari de informații operaționale și de semnale. El a remarcat că Rusia dezvoltă relații ample de informații cu Iranul, spunând că „unele servicii speciale sunt partenerii noștri”.

Șeful inteligenței ruse (SVR) a adăugat că a avut ocazional discuții cu șefii serviciilor de informații europene, pe care nu i-a numit, despre situația din Ucraina, potrivit TASS.

William Burns și omologul său rus s-au întâlnit anul trecut la Ankara

„Contactul (dintre Burns și Naryskin) a fost inițiat de partea americană”, a declarat Ryabkov, ministrul adjunct de externe rus pentru RTV1. „Subiectele discutate acolo au fost de natură sensibilă”.

„Dialogul continuă, dar nu are un caracter sistematic”, continuă Ryabkov. „Dar noi nu stăm cu căciula în mână: Americanii au nevoie de dialog cu noi la fel de mult cum și noi avem nevoie de ei”. Un alt contact cu Statele Unite a avut loc la sfârșitul lunii noiembrie, când un comitet consultativ bilateral privind noul tratat de armament START s-a întrunit pe 29 noiembrie la Cairo.

Directorul CIA nu avea de gând să intre în „negocieri de orice fel” cu șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei (SVR) și nici să discute despre o soluționare a conflictului din Ucraina, potrivit raportului CNN.

William Burns și omologul său rus Serghei Narîșkin s-au întâlnit în cursul anului trecut la Ankara pentru a discuta despre consecințele utilizării a armelor nucleare de către Moscova și despre problema americanilor reținuți în Rusia, după cum a relatat rețeaua americană CNN citând reprezentantul Consiliului Național de Securitate al SUA.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat întâlnirea de la Ankara, fără a menționa conținutul discuțiilor. El a susținut că întâlnirea a avut loc la inițiativa Washingtonului, potrivit newsbulletin247.com.