Lumea la zi

Bursele europene în picaj după ce Rusia a întrerupt livrările de gaze! Gazprom nu precizează cât va dura sistarea

evz.ro
FOTO:evz.ro

În prima ședință de tranzacționare marile burse europene au înregistrat pierderi consistente dar, contractele futures au crescut după ce, în cursul zilei de vineri, Rusia sistat pentru o perioadă nedeterminată livrările de gaze prin oleoductul Nord Stream 1.

Pe fondul unor ”lucrări tehnice”, concernul rus Gazprom a întrerupt livrarea, pe termen nelimitat, de gaze prin gazoductul Nord Stream 1.

Anunțul făcut de compania rusească a fost interpretat în cheie politică, în condițiile în care statele europene au făcut demersurile necesare pentru a aplica plafonarea prețului pentru gazul rusesc. Aceasta fiind ultima sancțiune aplicată Rusiei, după invazia Ucrainei, conform celor de la marketWatch.

Bursele europene în picaj din cauza Gazpromului

Stoxx Europe 600 a anunțat o pierdere de aproape 2%, iar companiile de automobile și cele chimice au fost cele mai afectate. De asemenea, și DAX are pierderi de 3% în timp ce Paris și Milano au pierderi de 2 respectiv 3%.

În schimb, în Capitală, indicele principal BET are o creștere de 1% și este unul dintre puținii indici bursieri europeni în teritoriu verde.

În Olanda, contractele futures la gaze au crescut cu 21% iar cursul euro/dolar este cotat la 0,9919 dolari ceea ce s-ar traduce printr-o scădere cu 0,4%, oscilațiile s-au produs în condițiile în care Wall Street a anunțat că-și vor sista activitatea cu ocazia Zilei Muncii.

În cursul zilei de vineri, Moascova a suspendat pentru o perioadă nedeterminată livrarea fluxului de gaze naturale prin gazoductul Nord Stream 1, din cauza unei defecțiuni tehnice.

În aceste condiții, mai multe state europene printre care Suedia și Finlanda au demarat procedurile de finanțare guvernamentală pentru companiile de utilități care se confruntă cu majorarea costurilor. Acestea din urmă au lansat un avertisment prin care afirmau faptul că în lipsa unei intervenții prompte, piețele energetice sunt în pericol de colaps. Acest lucru are efecte nefaste pentru întregul sistem financiar.

Conform analistului forex la National Australia Bank , Rodrigo Catril, “Euro mai are loc de scădere, având în vedere că impactul total al reducerii pe termen nedeterminat a aprovizionării cu gaze rusești către Europa urmează să vină. Lipsa gazelor înseamnă lipsa creșterii economice și o BCE agresivă”.
Conform celor de la hotnews.ro compania rusească Gazprom a anunțat că stația de compresoare Portovaya, din apropierea Sankt Petersburgului ar avea o defecțiune tehnică în sensul că o scurgere de ulei la motor a fost descoperită în timpul unei inspecții demarate de Siemens Energy.

Cei de la Gazprom afirmă că turbina nu poate funcționa în parametrii normali dacă respectiva defecțiune nu este reparată dar nu au precizat însă și durata lucrării. Teoretic, livrarea de gaz ar fi trebuit reluată în cursul zilei de Sâmbătă în condițiile în care concernul rus a mai avut o pauză, pentru lucrările tehnice, de trei zile.

Într-un comunicat de presă, Gazprom a susținut că la fiecare 1000 de ore de funcționare gazoductul Nord Stream 1 are nevoie de mentenanță, conform celor de la profit.ro.