Lumea la zi

Cei mai bogați 10 oameni din India controlează o avere egală cu 11% din PIB-ul țării! Decalajul dintre săraci și bogați

rupii indiene, sursa: Forbes.ro
sursa: forbes.ro

India se numără printre economiile cu cea mai rapidă creștere din lume și, pe măsură ce țara continuă să avanseze, la fel se întâmplă și cu averile celor mai bogați cetățeni ai săi. Cu toate acestea, există o uimitoare concentrare a bogăției în rândul a numai câtorva indivizi. Asta nu face decât să evidențieze decalajul tot mai mare dintre bogați și săraci. 

Potrivit datelor achiziționate și calculate de Finbold, în decembrie 2022, primele zece cele mai bogate persoane din India controlau împreună o avere de 387 de miliarde de dolari (31,64 trilioane de rupii indiene). Suma este echivalentă cu 11,16% din produsul intern brut (PIB) estimat al țării, de 3.470 de miliarde de dolari, conform proiecțiilor Fondului Monetar Internațional (FMI) în octombrie 2022. 

O analiză a persoanelor bogate din India indică faptul că Gautam Adani, de la Adani Enterprises, este cea mai bogată persoană din India, cu o avere netă de 132,79 miliarde de dolari, urmat de Mukesh Ambani de la Reliance, cu 96,50 miliarde de dolari, în timp ce Cyrus Poonawalla ocupă locul al treilea, cu 24,88 miliarde de dolari. Shiv Nadar și Radhakishan Damani ocupă locurile patru și cinci, cu 22,58 miliarde de dolari și, respectiv, 21,25 miliarde de dolari. 

Consecințele cauzate de cei 10 miliardari indieni în societatea statului 

Nivelul ridicat al inegalității bogăției în India a stârnit îngrijorări în trecut, deoarece amenință să submineze progresul social și economic al țării. În special, caracterul dezechilibrat poate avea efecte negative, cum ar fi reducerea mobilității sociale și instabilitatea politică. De asemenea, poate fi în detrimentul creșterii economice, descurajând investițiile și spiritul antreprenorial în rândul persoanelor sărace, care au nevoie de mai mult acces la resursele necesare pentru a începe sau a dezvolta o afacere. 

Într-adevăr, inegalitatea sporită a bogăției în India nu a ajuns încă la masa politicilor, creșterea economică fiind în centrul atenției.  

În ciuda dezechilibrului, guvernul indian a recunoscut, într-un sondaj anterior, că este necesar să se concentreze pe creșterea economică pentru a reduce sărăcia, chiar dacă aceasta sporește inegalitatea. Guvernul consideră că decalajul se va reduce pe măsură ce se realizează creșterea economică.  

Cauzele diferenței de bogăție din India 

În general, decalajul de bogăție din India poate fi atribuit mai multor factori, cum ar fi existența unui sistem fiscal regresiv. În acest caz, cei mai prosperi din țară plătesc impozite mai mici, susținute de politici guvernamentale specifice, considerate benefice pentru cei bogați.  

Pe de-o altă parte, lanțul șomajului continuă să afecteze India, majoritatea forței de muncă aflându-se în sectorul informal (joburile netaxate), care se caracterizează de mult timp prin salarii mici, condiții de muncă precare și lipsa de protecție socială. Acest lucru face ca lucrătorilor să le fie dificil să economisească și să investească în educație sau în întreprinderi mici, ceea ce duce la o lipsă de mobilitate economică. În același timp, privatizarea serviciilor esențiale, cum ar fi educația și asistența medicală, face ca acestea să fie mai scumpe pentru grupurile cu venituri mai mici, ceea ce obligă familiile nevoiașe să nu poată să economiseascăpentru viitor sau posibile afaceri. 

Un alt factor principal care determină decalajul semnificativ din India este diferența tot mai mare de venituri, în care persoanele cu înaltă calificare au beneficiat mai mult de progresul tehnologic decât cele cu calificare redusă. În această ordine de idei, sursa de bogăție este un element crucial în decalajul evidențiat, grupul cel mai bogat obținându-și averea din activele de pe piața financiară și din capitalul social al întreprinderilor. 

Chiar dacă factorii macroeconomici predominanți le amenință averea, eventualele măsuri de redresare vor fi probabil în beneficiul celor bogați. În plus, cei săraci, nu dispun de capitalul necesar pentru a deține acțiuni, un factor care explică de ce averea indienilor bogați reprezintă o mare parte din PIB-ul țării.  

Inegalitatea bogăției în India pe fondul recesiunii economice 

Este demn de remarcat faptul că decalajul a rămas relativ mai mare în ciuda efectelor persistente ale pandemiei de coronavirus. Criza din domeniul sănătății și-a pus amprenta asupra economiei, iar indienii mai bogați au înregistrat probabil o scădere a bogăției, deoarece afacerile lor au fost afectate de recesiunea economică, care a fost agravată de inflația ridicată. De notat, însă, că rata de declin a bogăției acestora nu poate fi comparată cu cea a indienilor săraci.  

În general, situația Indiei evidențiază preocupările tot mai mari cu privire la inegalitatea bogăției la nivel mondial, care a împins guvernele statelor din întreaga lume să abordeze această problemă. În această ordine de idei, țările cu inegalități mari au fost îndemnate să pună în aplicare inițiative progresiste de redistribuire a bogăției. Cu toate acestea, susținătorii decalajului nu văd niciun motiv de alarmă, deoarece ar fi probabilă o afectare semnificativă a oportunităților economice, potrivit Finbold.