Lumea la zi

PIB-ul Ucrainei a scăzut dramatic! 2022 a adus cel mai mare declin economic din ultimii 30 de ani

Sursa foto: Jstribune
Sursa foto: Jstribune

Conflictul cu Rusia a provocat o scădere de 30,4% a produsului intern brut al Ucrainei în 2022, cel mai mare declin anual din ultimii peste 30 de ani, potrivit ministrului economiei Iulia Șvyrydenko.

Svyrydenko a declarat că, deși reducerea a fost mai mică decât se anticipase, economia Ucrainei a înregistrat cele mai mari pierderi de la obținerea independenței față de Uniunea Sovietică în 1991.

Cea mai mare scădere din ultimele trei decenii

Potrivit Serviciului de Stat de Statistică, în 2021, PIB-ul Ucrainei a crescut cu 3,4%, după o scădere de 3,8% în 2020, valoarea nominală a acestuia fiind de aproximativ 200 de miliarde de dolari.

Ministerul Economiei a declarat anterior că atacurile rusești asupra infrastructurii energetice, care au început la 10 octombrie, au crescut rata de scădere a economiei ucrainene la aproximativ 39% în octombrie și 41% în noiembrie,  date în urma cărora, la moemntul respectiv, prognoza pentru întregul an a fost înrăutățită de la 32% la 3,2%.

În cadrul unei ședințe de informare din 8 decembrie, managerii de top ai BNU au declarat, de asemenea, că teroarea energetică rusă a înrăutățit estimarea lor privind o scădere de 31,5% a PIB-ului în acest an, dar nu au precizat cu cât.

Ce aduce 2023

„Pe parcursul anului 2022, economia ucraineană a suferit cele mai mari pierderi li cele mai mari pagube din istoria independenței, aceste pierderi au fost provocate de  Federația Rusă, escaladând la 24 februarie pe toată lungimea frontierei comune și de pe teritoriul Belarusului și al Crimeei ocupate teroarea sa, care a început încă din 2014”, a declarat prim-vicepremierul, ministrul Economiei, Iulia Șvyrydenko, potrivit Interfax.

În același timp, ea a spus că succesul Forțelor de Apărare ucrainene pe câmpul de luptă, activitatea bine coordonată a guvernului și a mediului de afaceri, viteza de restaurare a instalațiilor de infrastructură critică distruse/deteriorate, precum și sprijinul financiar sistemic din partea partenerilor internaționali, au făcut posibilă menținerea frontului economic.

Pentru 2023, Ministerul Economiei menține o prognoză de creștere a PIB-ului de 3,2%, în timp ce, potrivit scenariului de bază al FMI, anul acesta economia ucraineană va crește cu 1%. Cu toate acestea, Fondul ia în considerare și alte două scenarii: negativ, cu o scădere a PIB-ului cu 12,5%, sau până la 57% față de perioada antebelică, și pozitiv, cu o creștere a acestuia cu 10%, sau până la 75% față de perioada antebelică.

Banca Națională a declarat anterior că, pentru 2023, chiar și în scenariul de bază, relativ optimist, cu o protecție eficientă a instalațiilor energetice și o restabilire rapidă a sistemului, creșterea PIB-ului va fi foarte slabă și mult mai mică decât cea de 4% pe care Banca Centrală a permis-o în prognoza din octombrie.