Info

Cine sunt cei mai bogați pensionari? 50.000 de lei, cel mai mare venit încasat în decembrie

Bani,
Sursă foto: Playtech

În clasamentul celor mai mari pensii de serviciu civile încasate pe luna decembrie, magistrații ocupă primele 12 poziții, majoritatea fiind plătite integral de la Bugetul de Stat.

Cea mai mare pensie încasată de un magistrat în România în luna decembrie a fost de 50.359 de lei (valoare lunară a pensiei de serviciu brute). Din aceștia, cota plătită din Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat (BASS), în funcție de contributivitate, este de 0 lei. Adică toată pensia este plătită de la Bugetul de Stat.

Următoarele zece pensii din clasament aparțin tot magistraților, care ocupă 18 poziții în topul celor mai mari 20 pensii de serviciu civil. Cele două locuri „smulse” aparțin personalului aeronautic civil navigant profesionist.

12 pensionari înainte de termen

Din cele 18 poziții ocupate de magistrați, 12 sunt plătite integral de la Bugetul de Stat, conform clasamentului realizat de Economica.net, pe baza datelor furnizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

Plata integrală de la Bugetul de Stat a pensiilor de serviciu se realizează atunci când beneficiarii nu îndeplinesc condiţiile de acordare a pensiei pentru limită de vârstă. Valoare este achitată doar din Bugetul de Stat până la împlinirea vârstei standard de pensionare, ulterior o cotă fiind plătită din BASS.

Magistrații, favorizați de Legea Pensiilor

Potrivit Legii pensiilor speciale, magistrații sunt cei mai favorizați, fiind singurii care rămân cu o pensie de 80% din salariul brut plus sporurile permanente, încasate pe 12 luni consecutive, la alegere din ultimii 5 ani. Este singura categorie socio-profesională pentru care nu se recalculează pensiile, spre deosebire de ceilalți beneficiari, ale căror pensii scad de la 80% la 65% din media salariilor brute pe 12 luni anterioare pensionării, nu la alegere.

Proiecul de lege pentru modificarea pensiilor speciale – care include și recalcularea pensiilor speciale pentru judecători și procurori – trimis spre aporbare de Ministerul Muncii prevede că: „Judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituțională, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și de la Curtea Constituțională și personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, indiferent de vârstă, cu o vechime de cel puțin 25 de ani realizată numai în aceste funcții se pot pensiona la cerere și pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizatilor de încadrare brute lunare și sporurile cu caracter permanent aferente oricăror 12 luni consecutive din ultimii 10 ani de activitate înainte de dată pensionarii, actualizate la această dată prin raportarea la valoarea veniturilor cuvenite unui judecător sau procuror în activitate, în condiții identice de funcție, vechime și grad profesional. Cuantumul pensiei nete nu poate fi mai mare decât 100% din media veniturilor nete aferente bazei de calcul. Stabilirea bazei de calcul în condițiile prezentului alineat se face la cererea beneficiarului dreptului de pensie, depusă la angajator.“