Infofinanciar > Info > CEC ia locul Euroins! Și EximBank are „obligația” să intervină pe piața RCA
Info

CEC ia locul Euroins! Și EximBank are „obligația” să intervină pe piața RCA

cecbank sursa profit.ro
Sursa foto: profit.ro

Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a precizat în cursul zilei de astăzi că CEC are la dispoziție o lună pentru a depune documentele de autorizare ca asigurător la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). „ASF va da tot concursul ca autorizaţiile, respectând criteriile legale, să vină cât mai rapid şi CEC să vină cât mai rapid în piaţă”, informează Mediafax. Ministrul de Finanțe a explicat și cum va funcționa procedura de funcționare.

„Am solicitat şi ieri CEC, o spun şi acum, să se autorizeze, să îşi depună documentele de autorizare la ASF. În momentul în care începe procedura de autorizare, din ce am discutat cu preşedintele Nicu Marcu, ASF va da tot concursul ca autorizaţiile, respectând criteriile legale, să vină cât mai rapid şi CEC să vină cât mai rapid în piaţă”, a adăugat Adrian Câciu.

Adrian Câciu: „Este necesar ca ASF să fie mai puternică”

De asemenea, ministrul a fost întrebat dacă României i se poate aplica procedura de infringement în cazul în care autoritățile vor interveni pe piața liberă.  Oficialul Guvernului a răspuns că „ este important ca românii să fie protejați”. „Prețurile pot fi ținute sub control însă, este necesar ca ASF să fie mai puternică”, a adăugat  Adrian Câciu.

„Nu vreţi să protejăm mai întâi cetăţenii? Eu vreau să văd proiectul şi să ne uităm în concordanţa lui cu legislaţia europeană şi cu modul în care până la urmă corespunde sau nu. Pe de altă parte, este important ca cetăţenii şi companiile să fie protejate de această situaţie”, a explicat ministrul Economiei.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat în cursul zilei de vineri că EximBank și CEC Bank „au obligația” să intervină pe piața RCA după decizia Autorității de Supraveghere Financiară în ceea ce privește compania Euroins.

Tot vineri, ASF a hotărât să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, după constatarea indiciilor stării de insolvență a companiei. Totodată, Consiliul a decis acceptarea solicitării procedurii de faliment și numirea FGA ca administrator provizoriu al societății.

ASF propune reglementarea tarifelor aplicate de asiguratori

În aceste condiții, Cristian Roșu, vicepreședintele ASF a explicat în cursul zilei de ieri, în Camera Superioară a Parlamentului, propunerea pentru piața RCA. Concret nu se ia în calcul plafonarea sau înghețarea ci, se are în vedere o reîntoarcere la tarifele din martie 2022.

Ca urmare a prăbușirii Euroins, planurile ASF pentru piața RCA includ măsuri de compensare a pierderilor dar și un proiect de lege prin care contribuția către Fondul de Garantare ar urma să se transforme în contribuție specială.

„Nu este vorba de plafonare, nici de îngheţare, ci de o reîntoarcere la preţurile din martie 2022. Propunerea noastră către Ministerul de Finanţe este de vânzare efectivă la tarifele anului 2022”, a precizat vicepreședintele ASF.

Nicu Marcu, președintele ASF a confirmat că Autoritatea a venit cu propunerea de a reglementa tarifele aplicate de asiguratori, nu cele de referință, astfel încât prețurile să rămână la același nivel din martie 2022, potrivit spotmedia.ro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.