Infofinanciar > Info > Ghidul păgubitului Euroins. ASF: „Vom înainta propunerea luni Ministerului Finanțelor”
Info

Ghidul păgubitului Euroins. ASF: „Vom înainta propunerea luni Ministerului Finanțelor”

ASF, sursa foto romanialibera.ro
Credit: romanialibera.ro

România trece printr-o criză a companiilor de asigurare. După falimentul City Insurance din 2022, noul lider al pieței, Euroins, și-a pierdut autorizația. Acest lucru s-a întâmplat deoarece Autoritatea de Supravgehere Financiară (ASF) a sesizat niște nereguli la nivelul firmei. Situația este dificilă și pentru că Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a avut de acoperit mulți români păgubiți în lunile trecute, iar acum fondurile sale s-ar putea dovedi insuficiente.

Totuși, cea mai mare teamă a românilor e că prețurile vor crește simțitor. Asta după ce și în 2022 prețul la RCA a crescut cu 40%. ASF a făcut vineri, pe 17 martie, o declarație care va ajuta șoferii să treacă cu bine peste această perioadă de incertitudini financiare.

Iată ce trebuie să știi. În primul rând, următorul pas este ca Autoritatea de Supraveghere Financiară să publice retragerea autorizației în Monitorul Oficial. Din acel moment, în termen de 60 de zile, Fondul de Garantare a Asiguraților poate plăti persoanele care ar fi avut polițe valabile la Euroins, în cazul în care compania și-ar fi continuat funcționarea în mod normal.

Esențial pentru clienții Euroins

Dacă sunteți client al Euroins, polița dumneavoastră mai rămâne activă timp de 90 de zile după ce începerea procedurii de insolvență s-a definitivat. După această perioadă, nu veți mai fi asigurat dacă valabilitatea poliței depășea termenul amintit anterior. Este la fel de posibil să denunțați asigurarea imediat și să primiți diferența de primă de la FGA.

În momentul în care vă faceți vinovat de un accident rutier, persoana vătămată va fi despăgubită din valoarea poliței dumneavoastră, se arată în ghidul ASF, preluat de hotnews.ro.

Ce proceduri urmează cei păgubiți de șoferi Euroins

Dacă ați fost implicat într-un accident unde partea vinovată este un șofer cu asigurare Euroins, aveți dreptul să solicitați despăgubire din cuantumul poliței acestuia. Țineți minte că acest lucru va fi valabil doar în primele 90 de zile de când hotărârea de faliment a companiei Euroins este declarată definitivă. De asemenea, este recomandat să depuneți o cerere de plată, însoțită de documente doveditoare. Puteți face asta de când ASF a publicat în Monitorul Oficial retragerea de autorizație pentru Euroins și până când vor fi trecut 90 de zile de la publicarea acestei hotărâri, ori de la data nașterii dreptului de creanță.

Dreptul de creanță se referă la dreptul unei persoane de a cere alteia despăgubiri, în urma stabilirii unui raport juridic prin care una dintre ele se obligă față de cealaltă. Din acest motiv, dreptul de creanță se numește și drept relativ, întrucât este dependent de relația stabilită și de acțiunile care obligă debitorul față de creditor.