Infofinanciar > Info > Va scădea inflația României sub 10%? Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, vine cu declarațiile momentului
Info

Va scădea inflația României sub 10%? Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, vine cu declarațiile momentului

adrian caciu, ministrul finantelor publice (sursă foto: playtech.ro)

După ce inflația din România, deja de luni bune, atinge rate de două cifre, ministrul de la Finanțe, Adrian Câciu, vine acum cu vești bune. Oficialul este încrezător cu privire la situația economică a țării noastre, susținând faptul că, până la sfârșitul acestui an, rata inflației va scădea sub valoarea de 10%.

„Legat de inflaţie, trebuie să acţionăm în continuare, mă uitam şi ieri pe structură, să acţionăm pe produsele agro-alimentare, să găsim soluţii şi în continuare pe partea de servicii, unde se exprimă la momentul acesta încă inflaţie. Deci, practic, inflaţia CORE ajustat la momentul ăsta ne pune probleme şi nu se va reduce de la o lună la alta. Inflaţia CORE ajustat implică un set de măsuri care înseamnă acţiune structurală, dar trebuie să ne axăm, aşa cum ne-am axat pe energie, să ne axăm pe zonele acestea şi sunt convins că dezideratul de inflaţie cu o cifră la sfârşit de an va fi atins cu siguranţă”, a declarat Adrian Câciu în timul unei conferițe de presă susținută miercuri, 15 februarie.

Ciucă, la fel de optimist

Această afirmație a oficialului de la Finanțe vina ca o întărire a celor spuse și de către premierul României, Nicolae Ciucă, care a vorbit recent despre acest fenomen care se prezintă în momentul de față în scădere. „Unul dintre obiectivele de guvernare a fost să facem în aşa fel încât inflația în anul 2022 să nu depășească pragul de 20%. S-a oprit undeva la puţin peste 16%.

„Din datele pe care le avem astăzi putem să identificăm că, datorită măsurilor pe care Guvernul le-a luat în sensul temporizării, stabilizării creşterii preţului la energia electrică şi la gaze, avem primul semnal prin care inflaţia scade. Discutăm de luna ianuarie, unde inflaţia este undeva la 15%, dacă nu mă înşel, şi cred că trebuie să continuăm şi să identificăm măsuri care să continue trendul acesta descendent al inflaţiei”, a declarat prim-ministrul.

Ce arată cifrele?

Datele Institutului Național de Statistică (INS) arată faptul că rata a inflaţiei pentru luna ianuarie 2023 era de 15,1%, în scădere față de luna decembrie a anului trecut, când se înregistra o rată de 16,4%.

Pentru a menține acest val descendent, Nicolae Ciucă a anunțat faptul că Guvernul are acum în discuție un nou proiect de lege ce vizează prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale. Astfel, țara noastră va avea șansa să evite o altă măsură de infringement. Subiectul acestui proiect de lege a fost abordat și de către ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, care a precizat faptul că reprezintă o transpunere, „de această dată corectă”, a directivei europene 1371 din 2017 pentru combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene.

„După ce am discutat cu Comisia Europeană, care ne-a făcut o scrisoare de punere în întârziere, am ajuns la un text care reprezintă transpunerea, încă o dată, corectă a acestei directive şi se referă la fraude transfrontaliere de TVA, cu o valoare mai mare de 10 milioane de euro şi, practic, întărirea disciplinei în zona aceasta, pentru a nu se afecta interesele financiare ale Uniunii, ştiind faptul că TVA-ul este una dintre resursele prin care bugetul Uniunii este alimentat”, susține oficialul, potrivit digi24.ro.