Infofinanciar > Lumea la zi > Bloomberg: Cea mai puternică armă a lui Putin se găsește în Occident
Lumea la zi

Bloomberg: Cea mai puternică armă a lui Putin se găsește în Occident

ursula putin (sursă foto: playtech.ro)
sursa foto arhiva companiei

Vladimir Putin a dat ordin armatei sale să utilizeze unele dintre cele mai devastatoare arme în conflictul din Ucraina, provocând pierderi masive și alimentând teama de forța militară a Rusiei în Kiev.

Cu toate acestea, experții susțin că, paradoxal, cea mai puternică armă a lui Putin este teama pe care o induce în Occident.

Decizia Germaniei de a refuza furnizarea de arme vitale Ucrainei ar putea face Europa mai vulnerabilă la agresiunea rusă. Pe o durată de peste doi ani, Putin și-a direcționat retorica, reproșurile și amenințările către Occident cu un singur scop: să descurajeze sprijinul acordat Ucrainei de către țările occidentale.

Cancelarul german Olaf Scholz, prin decizia de a bloca cererea Ucrainei pentru sistemul german de rachete Taurus cu rază lungă de acțiune, a arătat că se teme de o escaladare a conflictului cu Rusia. Cu toate acestea, această decizie nu face decât să semene confuzie și să distanțeze aliații, ceea ce ar putea încuraja și mai mult atitudinea agresivă a lui Putin și ar putea pune în pericol securitatea Europei.

Rachetele Taurus ar fi putut îmbunătăți semnificativ capacitatea Ucrainei de a lovi liniile de aprovizionare ale Rusiei și de a se apăra împotriva atacurilor asupra orașelor și infrastructurii vitale. Cu toate acestea, refuzul Germaniei de a le furniza reprezintă o pierdere majoră pentru Ucraina.

Amenințarea lui Putin

În concluzie, expertiza militară a Occidentului ar fi putut contracara agresiunea Rusiei în Ucraina, dar ezitările și fricile politice împiedică acțiunea hotărâtă, ceea ce ar putea amplifica mai mult amenințarea pe care o reprezintă Putin pentru stabilitatea Europei.

Scholz a afirmat că trimiterea rachetelor ar implica desfășurarea soldaților germani în Ucraina – o declarație contestată de membrii proprii din coaliție și de unele figuri din armată. O discuție privind rachetele Taurus, dezvăluită de ofițerii forțelor aeriene germane (ținută pe o linie Webex nesigură și ulterior publicată de Rusia), împreună cu poziția lui Scholz, au stârnit nemulțumirea celor mai apropiați aliați ai Germaniei.

În același timp, Scholz a respins ofertele britanice de a furniza mai multe rachete Storm Shadow și de a suplimenta stocul de rachete Taurus din Regatul Unit. Motivul ar putea fi îngrijorarea că astfel de oferte ar submina capacitățile deja reduse ale Bundeswehr, armata germană. Un raport recent privind starea forțelor armate a dezvăluit deficiențe alarmante în personal, echipament și lideri și a subliniat nevoia unei mai mari atenții asupra subinvestițiilor în armată.

Scholz a evitat să ia în considerare escaladarea

Cu toate acestea, Scholz a evitat să ia în considerare escaladarea, care pare să fie principalul factor influențând politica germană. Deși a fost lăudat pentru declararea unei „zeitenwende” sau schimbare de paradigmă în politică externă după invazia Rusiei din 2022, Scholz pare acum să urmărească mai mult creșterea gradului de aprobare al partidului său, navigând printre segmentele pacifiste ale publicului german.

Este important să recunoaștem că guvernul lui Scholz a făcut eforturi semnificative în ultimii doi ani. Germania a furnizat tancuri Leopard Ucrainei anul trecut și este acum al doilea cel mai mare furnizor de echipamente militare pentru Kiev, după SUA. De asemenea, Germania a acordat adăpost peste un milion de refugiați ucraineni și a anunțat recent un sprijin militar suplimentar în valoare de 500 de milioane de euro, care include obuze de artilerie și vehicule blindate, scrie Bloomberg.