Infofinanciar > Lumea la zi > Ce se întâmplă cu TikTok? Un nou stat din Uniunea Europeană interzice platforma pe telefoanele angajaților
Lumea la zi

Ce se întâmplă cu TikTok? Un nou stat din Uniunea Europeană interzice platforma pe telefoanele angajaților

TikTok Sursa foto CNBC
FOTO: cnbc.com

Ministerul Apărării din Danemarca se alătură demersului început de statele occidentale de a interzice platforma TikTok pe telefoanele mobile oficiale și pe alte dispozitive.

Angajații au nevoie de aplicația respectivă într-o măsură foarte mică pentru a-și îndeplini sarcinile de lucru, prin urmare, interzicerea platformei nu afectează activitate profesională a angajaților. Astfel, oficialii ministerului Apărări daneze, în cazul în care au instalată tableta pe telefoanele de serviciu sau alte dispozitive de lucru, vor fi nevoiți să o șteargă.

Ministrul danez de Apărare interzice folosirea aplicației TikTok

Ministerul a respectat o recomandare a Centrului Danez pentru Securitate Cibernetică (CFCS), prin care acesta a avertizat asupra utilizării aplicației TikTok pe dispozitivele instituțiilor guvernamentale. De asemenea, și ministerul Justiției cât și cel al Energiei au interzis folosirea aplicației.

TIkTok, deținută de compania chineză ByteDance este singura platformă chineză de acest fel interzisă de autorități. Aplicația a fost eliminată de pe telefoanele mobile ale instituțiilor guvernamentale occidentale precum Statele Unite, Canada și Letonia. Această măsură a fost adoptată și de companiile private.

Din aceleași motive de securitate, Parlamentul European a renunțat de asmenea, la serviciile platformei chineze TikTok. Însă, în acest caz, măsura se aplică tuturor dispozitivelor conectate la adresa de email a legislativului european.

Comisia Europeană și Consiliul European au procedat la interzicerea platformei TikTok în cursul săptămânii trecute. Asupra Platformei de clipuri video Tiktok , deținută de Byte Dance, planează suspiciunea potrivit căreia Beijingul poate obține acces la datele folosite din întreaga lume. China a negat în mod constant că ar avea astfel de intenții.

Peste Ocean, în Statele Unite ale Americii, la propunerea unui senator republican, președintele american Joe Biden poate obține autoritatea necesară pentru a interzice complet filiala ByteDance din SUA. Propunerea a fost adoptată săptămâna trecută de Comisia de Afaceri Externe, un organ extrem de influent din Camera Reprezentanților.

România analizează riscurile folosirii platformei TikTok

Mai mulți politicieni americani sunt de părere că platforma respectivă reprezintă o amenințare pentru securitatea națională. Aceștia se tem, la fel ca în cazul guvernelor europene, că Beijingul ar putea obține datele a milioane de utilizatori din întreaga lume, aspect negat de reprezentații TikTok.

”Să nu vă lăsaţi înşelaţi TikTok este o adevărată ameninţare la adresa securităţii’, a avertizat republicanul Michael McCaul, inițiatorul proiectului de lege.

”Orice persoană care a descărcat TikTok pe dispozitivul său a oferit Partidului Comunist Chinez o uşă de intrare prin spate spre toate informaţiile sale personale’, a adăugat McCaul. La nivelul României, Guvernul a demarat o serie de verificări prin care analizează dacă aplicația administrată de ByteDance reprezintă o amenințare la adresa securității.

”Analizele instituţiilor abilitate cu securitatea cibernetică, în România, se concentrează, în acest moment, pe aplicaţia Tik Tok. Verifică ce informaţii cu caracter personal colectează această aplicaţie, ce informaţie stochează despre fiecare utilizator, dacă aceste informaţii sunt folosite şI în alte scopuri faţă de funcţionalităţile aplicaţiei. Se verifică şi dacă aplicaţia are eventuale opţiuni ascunse de monitorizare şi accesare a altor resurse din telefon” declarația aparține ministrului Cercetării și Digitalizării, Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că în maximum două săptămâni va veni și rezultatul anchetei, potrivit stiriletvr.ro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.