Infofinanciar > Info > TikTok ar putea fi restricționat și în România? Declarațiile premierului Nicolae Ciucă
Info

TikTok ar putea fi restricționat și în România? Declarațiile premierului Nicolae Ciucă

Tiktok, sursa foto Search Engine Journal
sursa foto Search Engine Journal

Premierul Nicolae Ciucă și liderul PSD, Marcel Ciolacu au anunțat faptul că România nu va avea nicio problemă să impună măsuri similare Comisiei Europene de restricționare a utilizării aplicației TikTok.

Comisia Europeană a interzis personalului său să utilizeze TikTok din motive de siguranță a datelor, lucru care ridică o problemă majoră.

Comisia Europeană, un exemplu al restricțiilor

Personalul este obligat să șteargă aplicația de pe telefoanele mobile și dispozitivele de muncă, inclusiv de pe cele personale. Îngrijorările legate de TikTok sunt date de lipsa securității și, de asemenea, de practicile de colectare a datelor reprezentative pentru aplicația deținută de compania chineză ByteDance.

Totodată, în urma restricțiilor enunțate de Comisia Europeană, rețeaua de socializare chineză a fost interzisă și în Parlamentul European. Angajaților li s-a interzis folosirea aplicației pe aparatele tehnologice de serviciu pentru a nu exista amenințări cu privire la securitatea datelor.

Comisia Europeană a setat un exemplu care a fost preluat atât de Statele Unite, cât și de Canada. Angajații din agențiile federale americane vor trebui să se asigure că dispozitivele lor electronice nu au descărcată aplicaţia TikTok, a anunțat Biroul pentru gestiune și buget al Casei Albe (OMB).

O decizie similară a fost anunțată și de Canada, pe fondul principiului securitații. Aplicația este considerată o amenințare din cauza posibilului acces al Chinei la datele utilizatorilor.

România a pornit o investigație cu privire la TikTok

Aceste interdicții au trezit interes și în cazul autorităților romane. Aceștia au demarat la nivel guvernamental o analiză pentru a observa dacă aplicația chinezească, folosită în prezent fără restricții de către parlamentarii români și instituțiile publice, reprezintă un risc al securității României. Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a precizat că va fi emisă o dispoziție la finalul analizei.

Marcel Ciolacu susține că România va aborda sistemul aplicat în spațiul european.

„Sunt ferm convins că în perioada următoare o să avem o discuție serioasă și vom avea aceeași abordare ca întreaga UE”, a declarat Marcel Ciolacu. Liderul PSD a semnalat că decizia trebuie gândită și analizată din perspectiva părinților și „cât de mult sunt afectați copii de acest fenomen”.

„La TikTok nu există niciun fel de regulă”, a remarcat politicianul. Acesta a dat ca exemplu aplicația Facebook, în care conturile neadecvate pot fi suspendate.

De asemenea, premierul Nicolae Ciucă susține că România nu va avea nicio problemă în cazul alinierii cu decizia Comisiei Europene. Politicianul are în vedere faptul că astfel de aplicații au ajuns să fie surse de dezinformare și propagandă.

„Consecințele unei astfel de decizii trebuie analizate foarte bine și în momentul în care ne-am clarificat, nu văd niciun fel de problemă să ne aliniem la comportamentul Comisiei Europene și al celorlalte țări, care, într-adevăr, prin acest canal sunt livrate o serie întreagă de elemente, de mesaje care nu întotdeauna au conținutul pe care ni-l dorim, ba mai mult de atât, s-a ajuns acolo încât astfel de canale sunt folosite inclusiv pentru dezinformare și propagandă, ceea ce trebuie să constituie într-adevăr un subiect serios de analiză”, a explicat premierul Ciucă, conform Profit.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.