Infofinanciar > Lumea la zi > Poziția Beijingului față de rebeliunea Wagner: „Ca vecin amical şi partener strategic, China susţine Rusia”
Lumea la zi

Poziția Beijingului față de rebeliunea Wagner: „Ca vecin amical şi partener strategic, China susţine Rusia”

Rusia și China - sursa foto - bzi.ro
sursa foto - bzi.ro

Ministerul rus de Externe a declarat duminică că Beijingul a sprijinit eforturile Moscovei de a contracara o revoltă armată de scurtă durată condusă de șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin.

„Partea chineză și-a exprimat sprijinul pentru eforturile conducerii Federației Ruse de a stabiliza situația din țară în legătură cu evenimentele din 24 iunie și și-a reafirmat interesul pentru consolidarea unității și prosperitatea ulterioară a Rusiei”, a declarat Ministerul rus de Externe într-un comunicat. Comunicatul a venit după o întâlnire la Beijing între ministrul adjunct de externe al Chinei, Ma Zhaoxu, și ministrul adjunct de externe al Rusiei, Andrei Rudenko.

Mercenarii Wagner se întorceau duminică la bază, deoarece liderul lor răzvrătit a acceptat să plece în exil după ce președintele Vladimir Putin a fost forțat să accepte un acord de amnistie.

Schimb de opinii

Cu toate acestea, raportul Chinei de la întâlnire a precizat că cei doi miniștri adjuncți de externe au avut un „schimb de opinii” cu privire la legăturile bilaterale și la „probleme internaționale și regionale de interes comun”.

Beijingul afirmă că este o parte neutră în conflictul din Ucraina, dar a fost criticat de țările occidentale pentru că a refuzat să condamne Moscova și pentru parteneriatul său strategic strâns cu Rusia, scrie The Moscow Times.

Ministerul chinez de externe a transmis, duminică, un comunicat în care asigură că susţine eforturile Rusiei de a „proteja stabilitatea” acestei ţări. „Ca vecin amical şi partener strategic, China susţine Rusia în eforturile sale de a proteja stabilitatea ţării, de dezvoltare şi prosperitate”, se arată în comunicatul ce subliniază că evenimentele provocate în Rusia de rebeliunea grupării Wagner sunt o „afacere internă” a Rusiei. Prigojin şi Kremlinul au anunţat, brusc, sâmbătă seară, sfârşitul rebeliunii şi retragerea progresivă a trupelor Wagner la bazele lor temporare din Ucraina, în urma unei înţelegeri la care a contribuit dictatorul bielorus, Aleksandr Lukaşenko. Prigojin a declarat că a acceptat acordul pentru a evita vărsarea de sânge. Conform acestui acord, el va fi absolvit de răspunderea penală, dar urmează să plece în Belarus. Şi combatanţii Wagner participanţi la insurecţie au primit promisiunea amnistiei, iar unii vor putea încheia contracte cu armata rusă. Încă nu este clar ce se va întâmpla cu gruparea Wagner, dacă ea va mai exista.