Lumea la zi

Ce autoturisme candidează pentru titlul de ,,Mașina anului 2023”? Lista nominalizărilor

Mașini, Sursă foto: Huff.ro
Sursă foto: Huff.ro

Lista inițială a candidatelor pentru titlul de ,,Mașina anului 2023 în Europa” cuprindea 27 de vehicule noi, printre care și Dacia Jogger. Acum, nominalizările s-au restrâns la doar șapte modele de autoturisme. Anul trecut, marele câștigător a venit din partea Kia, cu modelul EV6, iar acum doi ani, pe primul loc s-a aflat Toyota Yaris.

Așa cum era de așteptat, lista nominalizatelor este dominată de mașini noi cu motoare electrice. În ordine, candidatele sunt: Jeep Avenger, Kia Niro, Nissan Ariya, Peugeot 408, Renault Austral, Volkswagen ID Buzz, Toyota bZ4X/Subaru Solterra.

Modelele de la Toyota și subaru sunt așezate împreună pe listă, întrucât au mai multe lucruri în comun, principalul fiind construcția lor la o uzină japoneză Toyota, pe o platformă a aceleiași companii.

Primul câștigător

Primul titlu de ,,Mașina anului” a fost acordat în 1964, pentru modelul Rover 2000. Modelul P6 a fost anunțat la 9 octombrie 1963, chiar înainte de inaugurarea Salonului Auto Earls Court. Vehiculul a fost comercializat mai întâi sub numele de Rover 2000 și a fost un design complet „curat”, destinat să atragă un număr mai mare de cumpărători decât modelele anterioare, cum ar fi P4 pe care l-a înlocuit.

Rover identifica o piață în curs de dezvoltare între clasa de berline standard de „1,5 litri” (cum ar fi Ford Consul și Singer Gazelle) și berlinele mari de „trei litri” acceptate (tipizate de Wolseley 6/99 și Vauxhall Cresta).

Rover 2000 a câștigat premii ale industriei pentru siguranță atunci când a fost introdus un interior „de siguranță” atent proiectat. O caracteristică inovatoare a fost prisma de plastic de pe partea superioară a luminilor laterale față. Aceasta permitea șoferului să vadă colțul din față al mașinii în condiții de lumină slabă.

Câștigătoarea anului 2023

Câștigătoarea titlului de ,,Mașina anului în Europa” pentru 2023 va fi anunțată pe 13 ianuarie anul viitor, la Bruxelles, deși până acum ceremonia s-a ținut la Geneva, în deschiderea salonului, după cum precizează publicația HotNews.

Cele șapte finaliste au fost selectate dintr-o listă totală de 27 de modele, care au fost comunicate la finalul lunii august 2023. Dintre acestea făcea parte și Dacia Jogger, dar mai erau prezente și modele chinezești precum DFSK Series 5, MG 4, BYD Tang, BAIC EU5 și Hongqi E-HS9.

Dacia Jogger, în topul nominalizărilor inițiale

Dacia Jogger este un autoturism produs și comercializat în comun de producătorul francez Renault și de filiala sa românească Dacia. Numele său a fost dezvăluit în august 2021 ca succesor al lui Logan MCV și Lodgy în segmentul de piață al monovolumelor compacte.

În 2023, va fi oferită o versiune hibridă, devenind astfel primul vehicul marca Dacia care va dispune de un sistem de propulsie hibrid. În timp ce mașina are unele artificii de design „crossover”, nu este destinată a fi folosită ca un SUV.