Infofinanciar > Info > Câți bani se pierd la pensie dacă nu este trecut tot salariul pe cartea de muncă? Viitorii seniori ai României vor avea venituri de nimic
Info

Câți bani se pierd la pensie dacă nu este trecut tot salariul pe cartea de muncă? Viitorii seniori ai României vor avea venituri de nimic

Românii se bucură se ajutor de la stat. Guvernul a dat undă verde
sursă foto: antena3.ro

Angajații români ajung să piardă extrem de mulți bani la pensie, în special cei care lucrează în contract cu salariul minim pe economie. Suma pe care aceștia o vor primi la bătrânețe este printre cele mai mici din Europa pentru acest sector de cetățeni.

Diferențele sunt extrem de mari între pensia pe care o încasează o persoană ce a avut un salariu minim pe economie pe cartea de muncă și unul ce a avut 8.000 de lei.

Românii cu salariu minim, pensie de nimic

Românii care lucrează pe minim pe economie, după 35 de ani de muncă,  vor primi o pensie de aproximativ 1.260 de lei. La un salariu brut de aproximativ 8.000 de lei, români vor primi la pensie după doar zece ani de muncă 2.500 de lei. Cel ce are salariu mai mare și mai puține zile lucrate primește dublu decât primește cel ce are un salariu minim de 35 de ani de muncă.

Vârsta de pensionare din România va crește. Românii se vor putea retrage din muncă la vârsta de 65 de ani. Tot aici sunt incluși și cei care, în momentul actual, sunt incluși în categoriile speciale.

Cel care a făcut acest anunț a fost Marius-Constantin Budăi, ministrul Muncii din România. Anterior, acesta a avut o discuție cu oficialii de la Comisia Europeană.

„Creşterea treptată a vârstei de pensionare, în conformitate cu sistemul public de pensii, până la vârsta 65 de ani. Astfel, fiecare om care lucrează în România, va trebui să fie echivalent, să nu fie deosebiri între cei care lucrează în anumite sisteme şi cei care lucrează în sistemul public de pensii, şi vor avea o vârstă de pensionare până la vârsta 65 de ani, aşa cum este prevăzută gradual şi în legea din sistemul public de pensii”, a declarat ministrul Muncii.

Gata cu pensiile speciale

Baza de calcul a pensiilor se va raporta la întreaga activitate. Astfel, magistrații nu își vor mai putea alege perioada pentru care să țină cont la calcul la pensie, conform realitatea.net.

„Drepturile de pensii vor fi calculate prin creşterea treptată a perioadei de contribuţie, aşa cum este prevăzut în sistemul public, astfel încât la finalul acestei perioade, să se ajungă treptat, ca raportarea să fie făcută la întreaga perioadă, deci nu vor mai fi alese anumite perioade din interiorul a ceea ce au contribuit, ci va fi raportat la întreaga perioadă”, a declarat ministrul Muncii.

De asemenea, nicio pensie din România nu va depăși valoarea salariul . În acest fel parlamentarii nu vor mai beneficia la bătrânețe de pensiile speciale.

„Principiul noilor legi este că nu vor mai fi deosebiri atât de mari. Va fi o trecere treptată. Nu se poate face o trecere bruscă, dacă vrei să fii responsabil. O parte din amendamente sunt gata deja și le-am prezentat liderilor Coaliției. Am primit dispozitie ca toate amendamentele să fie gata până miercuri seară. Joi, Coaliția ar urma să le depună în Parlament. A fost îmbucurător că am reușit să obțin aceste principii, astfel încât să avem jalonul îndeplinit. Joi, toate informațiile vor fi publice. Vă garantez că cele convenite cu Comisia Europeană vor fi respectate”, a transmis Marius-Constantin Budăi, referitor la pensile speciale.