Info

Câți bani scot românii din buzunare pentru întreținere iarna asta? Valorile aproximative ale facturilor în blocurile din București

facturi la gaze - sursa foto - playtech.ro
sursa foto - playtech.ro

Iarna aceasta vine cu vești extrem de proaste pentru bucureșteni. S-au anunțat majorări ale întreținerilor pe care oamenii trebuie să le plătească în blocurile din București, după ce, la finalul iernii trecute, Consiliul General al Municipiului București a votat creșterea prețului local de facturare a energiei termice livrate prin sistemul de termoficare.

Timp de 11 ani gigacaloria s-a menținut la 137 de lei fără TVA, acum însă, în București a ajuns să coste 330 de lei fără TVA. Anul acesta fiind primul an în care oamenii trebuie să achite prețul majorat, întrebarea care este pe buzele tuturor acum este: Cât va costa întreținerea la iarnă?

Potrivit unor calcule realizate de Economica.net, în baza unor date din trecut și informațiilor obținute din sistem, sunt prezentate valori aproximative ale facturilor. În plus, mai este precizat în urma analizei că dacă sistemul de termoficare va funcționa fără sincope, este mult mai avantajos decât încălzirea cu centrală de apartament pe gaze.

Cea mai friguroasă lună

 Ianurie, fiind considerată cea mai friguroasă lună din an, o să fie și cea mai costisitoare. Calculele, potrivit Economica.net, arătând astfel:

Pentru un apartament de două camere și două persoane care consumă 0,56 GCal pentru încălzire și 0,14 GCal pentru apa caldă. Costul din luna ianuarie pentru energia termică este prevăzut la suma de 242  lei.

Pentru un apartament de trei camere și trei persoane care consumă 0,67 GCal pentru încălzire și 0,21 GCal pentru apa caldă. Costul din luna ianuarie pentru energia termică va prevăzut la suma de 305 lei.

Pentru un apartament de patru camere și patru persoane care consumă 0,84 GCal pentru încălzire și 0,28 GCal pentru apa caldă. La un preț facturat al gigacaloriei de 346,5 lei (cu TVA inclus, iarna este cotă redusă) costul total din ianuarie pentru energia termică va fi de 388 de lei.

Pentru o garsonieră cu o persoană care consumă 0,39 GCal pentru încălzire și 0,07 GCal pentru apa caldă. Costul din ianuarie pentru energia termică va înregistra suma de 160 lei.

Victor Ponta, în trecut a făcut declarații despre situația pe care românii o vor suporta iarna aceasta, după ce compania Gazprom a anunțat că va tăia complet gazul în Europa. „Eu nu cred că moare Gazprom de grijă noastră. Problema e cum am ajuns în situația asta. Dacă noi i-am sancționat pe ruși, de ce ne mai supărăm pe ei că ne taie gazul? Între timp, mai vreau să spun ceva. S-a oprit Nord Streampentru că Germania a devenit o țară de reziști, care are că scop să salveze Ucraina, în schimb s-a mărit cantitatea de gaze care trece prin Ucraina. Ucrainenii încasează taxe de tranzit și își iau și gaz pentru ei din Rusia. În America nu o să înghețe nimeni, în China nu o să înghețe nimeni, nici în Turcia. O să îngheţe în Europa, dar nu în toată că unii europeni sunt mai deştepti, unii mai proști. Ghiciți în care parte ne aflăm noi, la cei mai proști că o să avem și gazul nostru și tot o să înghețăm. O să avem rezerve cât să nu ne fie frig în casă, dar nu o să avem bani să plătim întreținerea. Gaz o să fie să încălzim apartamentul, dar o să fie atât de scump că o să-l oprească lumea. Ce facem cu firmele? Omul o să aibă cald în casă dacă are bani de întreținere, dar nu o să mai aibă unde să meargă să lucreze.” susține fostul premier al României.