Lumea la zi

Ajutor pentru olandezi! Guvernul alocă peste 150 de milioane de euro pentru a acoperi facturile de energie

Energie, Sursă foto: unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

Autoritățile din Ţările de Jos vor să înfiinţeze un fond pentru a ajuta persoanele care vor fi nevoite să plătească mai mult pe facturile de energie, după ce au semnat contracte noi cu furnizorii. Astfel, Guvernul olandez are de gând să aloce cel puţin 150 milioane de euro pentru a-i ajuta pe cetățeni să-și plătească facturile la timp, astfel încât furnizorii de energie electrică să nu apeleze la tăierea aprovizionării acestor persoane fizice.

Acest fond ar urma să fie construit parțial din sume provenite de la furnizorii de energie din „țara lalelelor”, astfel încât aceștia să nu aibă probleme financiare atunci când clienții nu vor putea plăti facturile.

Persoanele trebuie să arate că nu dispun de resurse financiare

Pentru a beneficia de acest ajutor, persoanele în cauză vor trebui să dovedească faptul că nu dispun de resurse financiare pentru a plăti facturile de curent, anunță postul de televiziune RTL, citat de Reuters. Mai multe detalii ale acestei inițiative ar urma să fie anunțate de autorități vineri.

Guvernul olandez a anunțat că, pe lângă înființarea acestui fond de ajutorare, se pregătește să cheltuiască în anul următor aproximativ 16 miliarde de euro pentru a ajuta populația afectată de creşterea preţurilor la energie şi alimente.

Situația Olandei

Olanda se numără printre țările care au avut o atitudine fermă în fața intimidărilor venite din partea Rusiei. De aceea, autoritățile din acest stat au refuzat să plătească importurile de gaze în ruble, așa cum cereau în mod expres oficialii ruși. Astfel că, în urma acestor decizii, Rusia a decis să întrerupă vânzările de gaze către Olanda, țară dependentă de acest combustibil.

Chiar dacă au reușit să găsească diferite alternative de a face rost de gaz, cetățenii olandezi s-au confruntat cu prețuri mai mari atât la gaz, cât și la benzină și la energie electrică. Potrivit analiștilor, aceste creșteri de prețuri contribuie la jumătate din inflația cu care se confruntă astăzi Țările de Jos.

Potrivit datelor Institutului olandez de Statistică (CBS), inflația în Țările de Jos a atins, în august, un record de 12%, fiind în creștere față de luna iulie, când aceasta se situa la 10,3%. Conform specialiștilor în domeniul financiar, inflația se află pe o pantă ascendentă din cauza prețurilor mai mari pe care populația trebuie să le achite, în special, pentru facturile la energia electrică.

Energia a fost cu 151% mai scumpă în august decât în ​​aceeași lună a anului trecut. În luna iulie a anului curent, a fost mai scumpă cu 108% față de aceeași perioadă a lui 2021.