Infofinanciar > Lumea la zi > Catedrala Notre Dame, proiect de 865 de milioane de dolari. Când va fi redeschis monumentul istoric
Lumea la zi

Catedrala Notre Dame, proiect de 865 de milioane de dolari. Când va fi redeschis monumentul istoric

notre dame, sursa foto digi24
sursa foto digi24

Catedrala Notre Dame este un important punct turistic pentru Franța. Este un monument al arhitecturii gotice timpurii și sediu al Arhiepiscopiei Parisului. Catedrala se află pe Île de la Cité, în centrul capitalei franceze.

În seara zilei de 15 aprilie 2019, monumentul a luat foc și obiectivul turistic a fost închis vizitatorilor. Incendiul violent s-a declanșat în interiorul catedralei și a luat amploare rapid. Flăcările au distrus în întregime turnul-fleșă, precum și o mare parte din acoperiș. 

Catedrala Notre Dame ar putea fi redeschisă până la finalul anului 2024

Reconstrucția Catedralei Notre Dame este un proiect în desfășurare care are la nivel de finanțare 865 de milioane de dolari. Catedrala ar putea fi redeschisă până la finalul anului 2024 pentru vizitatori. Lucrările pentru redeschiderea monumentului ar fi trebuit să se desfășoare cu mai mare rapiditate, însă procesul de reconstrucție a întâmpinat anumite obstacole.

După mulți ani de la tragicul eveniment, va avea loc mult așteptata redeschidere a catedralei, care s-a prăbușit în flăcări, fiind distruse turla și acoperișul monumentului. În aprilie 2019, a fost lansat proiectul de reconstrucție, în valoare de 865 de milioane de dolari. Lucrările au progresat greu, cauza fiind perioada de carantină generată de virusul Covid-19. În timpul acestor lucrări, procesul a fost încetinit de descoperiri arheologice. Acestea au fost găsite sub fundația bisericii și au trezit fascinația experților în acest domeniu. O altă implementare în procesul de reconstrucție a fost aplicarea unui plan de modernizare, care a stârnit multe controverse.

„Supervizarea restaurării este încredinţată arhitectului Philippe Villeneuve”, a declarat Biroul de Turism din Paris într-un comunicat, explicând că „principiul general este de a reconstrui catedrala în mod identic, inclusiv turla”.

Lucrările de reconstrucție au început mai serios anul trecut, în urma a doi ani de săpături în interiorul structurii istorice. Aceste săpături au avut ca scop asigurarea stabilității structurii pentru a nu fi întâmpinate probleme în acest sens. Președintele Emmanuel Macron își dorea să înlocuiască proiectul arhitectural al emblematicii turle, însă a renunțat la această idee, catedrala fiind acum reconstruită după designul inițial al arhitectului Eugene Viollet-le-Duc.

Catedrala Notre Dame, mai spectaculoasă ca niciodată 

Conform proiectului de modernizare, noul interior al catedralei ar putea include opere de arta din secolele XX și XXI, care vor fi expuse alături de vechile lucrări originale ale maeștrilor. Totodată, s-ar mai putea include un tabernacul reamenajat, cu scopul de a permite mai mult spațiu vizitatorilor.

Guvernul francez plănuia iniţial să redeschidă catedrala în vara anului 2024, în același timp cu perioada Jocurilor Olimpice de vară din acel an. Până va fi redeschisă impresionanta catedrală, turiștii care vizitează Parisul pot alege să vadă expoziţia recent deschisă „Notre-Dame de Paris: în inima şantierului”, într-o galerie subterană de lângă catedrală.

„Revenirea turlei pe cerul Parisului va fi, după părerea mea, simbolul pentru câştigarea bătăliei de la Notre Dame”, a declarat Jean-Louis Georgelin, generalul din armata care supraveghează proiectul de restaurare, conform România TV.